Welberg loopt warm voor samen energie besparen

03 februari 2017

Energie besparen leeft in Welberg. Op 2 februari bezochten bijna vijftig bewoners het energiecafé in gemeenschapshuis De Vaert. Dat zou weleens een goed voorteken voor gezamenlijke acties kunnen zijn.

Buurkracht 2017 02 02 photo 00004262
Mooie opkomst in Welberg

Initiatiefnemer van de avond was Edgar Peperkamp. Hij wil graag samen met dorpsgenoten aan de slag. “Je moet altijd een gek hebben die voor de muziek uitloopt en dan gaandeweg mensen meeneemt. Die rol wil ik in Welberg wel op me nemen. Ik ben geen expert op het vakgebied energie, maar heb me er aardig in verdiept en ik weet wat er te koop is, ook uit eigen ervaring. Dat probeer ik te delen. En deze avond was een mooi begin.”

Verklaring van Steenbergen

Om acht uur heette Edgar iedereen een warm welkom. Na een korte toelichting op het doel van de avond gaf hij het woord aan Marijke Vos, wethouder in Steenbergen. Zij ging in op het belang van energiebesparing voor de wereld. In Steenbergen hebben tientallen partijen, waaronder de gemeente, dorpsraden, Buurkracht, woningbouwcorporaties en ondernemersverenigingen daarom in oktober 2016 een intentieverklaring getekend dat ze samen in actie komen. Samen gaan ze zich inzetten om de doelen van het Klimaatakkoord in Steenbergen al in 2040 te halen. Waar Welberg dus deel van uitmaakt.

Eigen ervaringen

Steve Duzanson legde vervolgens uit hoe Buurkracht bewoners van Welberg kan ondersteunen om ook hun steentje bij te dragen. Edgar: “Hij vertelde wat Buurkracht is, hoe het werkt en wat in ruim 175 Buurkrachtbuurten in Nederland al allemaal gebeurt. Een gloedvol betoog.” Ook Edgar zelf hield een inspirerend verhaal over de maatregelen die hij in zijn eigen woning heeft genomen. “In 2010 heb ik een huis in Welberg gekocht uit 1948. Het had toen energielabel E. Op basis van alle kennis en kunde die ik bij elkaar kon vinden, heb ik het enkel glas laten vervangen door hoogrendementsglas met hardhouten kozijnen, de spouwmuur laten volblazen, zonnepanelen op de garage laten leggen, ledverlichting genomen en apparaten vervangen door energiezuinige modellen. Toen ik Ons Huis Verdient Het op tv tegenkwam, ben ik helemaal losgegaan. Met als kers op de taart een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt.”

Wat levert je investering op?

Zo is het energieverbruik van Edgar drastisch verminderd. “Voor de verwarming verbruiken we helemaal geen gas meer. We hebben nog wel een geiser voor het bad en we koken nog op gas. Maar zodra de subsidie voor de warmtepomp binnen is, gaan we over op inductiekoken.” De bezoekers zaten vol vragen. “Die gaan natuurlijk ook over de terugverdientijd. Maar Steve zei heel terecht dat je daar op twee manieren naar kunt kijken. Of je gaat uitrekenen hoe snel je je investering terugverdient, of je kijkt naar: wat levert mijn geld op. Op de bank krijg je een half procent rente; als je het in verduurzaming stopt, levert dat soms wel een rendement van twintig procent op. Zo bekeken ziet het financiële plaatje er ineens heel anders uit.”

Wat wil Welberg?

Aan het einde van de avond deelden Edgar en Steve kaarten uit waarop bewoners konden invullen welke maatregelen zij zelf interessant vinden. “Daar gaan we nu eerst goed naar kijken. Je merkt dat sommige bewoners al heel veel gedaan hebben of in een nieuwbouwhuis wonen met energielabel A. Voor hen zijn andere maatregelen interessant dan voor bewoners die nog aan het begin staan. Ik ben benieuwd waar we op uitkomen en of we gezamenlijke acties kunnen opzetten. Als we dat scherp hebben, kunnen we kijken of er mensen zijn die daaraan mee willen helpen. Ik heb me opgeworpen als voortrekker, maar ik kan het niet in mijn eentje. Wie zich nu al aangesproken voelt, kan dat natuurlijk al laten weten.” Enthousiaste bewoners kunnen Edgar mailen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?