Wek net als George Panhuysen je eigen stroom op

07 april 2017

Met een aantal heerlijke lentedagen in de afgelopen weken en de bijeenkomst die het buurtteam heeft georganiseerd heeft de buurtactie met zonnepanelen in Kortland eigenlijk geen promotie meer nodig. Buurtbewoner George Panhuysen doet het tóch: “Ik wekte in 2016 bijna 90 procent van mijn stroom zelf op. Als je dak geschikt is en je hebt de middelen, leg er dan zonnepanelen op.”

Buurkracht zb6
Wil jij ook net als je George en andere buurtgenoten energie en geld besparen?

Sinds 2013 liet George 12 zonnepanelen op z’n dak plaatsen met als doel een groot deel van zijn eigen elektriciteitsverbruik zelf op te wekken. En dat is ruimschoots gelukt. In 2015 kreeg hij 73 procent van z’n stroom van eigen dak en in 2016 zelfs 89 procent. “Bij mij liggen de panelen gunstig op het zuidwesten. Ik heb plek voor 14 panelen, dus ik had met gemak mijn hele verbruik kunnen compenseren. Maar ik heb destijds heel bewust besloten om mijn zonnesysteem kleiner te houden. Als ik meer opwek dan ik verbruik, krijg ik voor de extra kilowatturen weinig terug van mijn energieleverancier. Dat gaat ten koste van mijn rendement.”

Ruimer besteedbaar inkomen

Over het rendement heeft George niks te klagen. “Het hele systeem kostte me zo’n 5000 euro na aftrek van subsidie. Ik bespaar tussen de 500 en 600 euro per jaar. Dat is een stuk meer dan ik aan rente zou krijgen als die 5000 euro nog op de bank had gestaan.” George is al 20 jaar met pensioen en krijgt vaak de vraag of hij het systeem nog wel gaat terugverdienen. “Dat is voor mij en mijn vrouw helemaal niet interessant. Voor ons is het juist interessant dat ons besteedbaar inkomen ruimer is geworden, omdat we minder aan elektra betalen. En dat blijft zo zolang het systeem blijft werken. Op papier is dat 20 jaar, maar in de praktijk blijkt dat altijd langer te zijn. Onze wasmachine zou maar 15 jaar meegaan en draaide na 30 jaar nóg!”

Profiteer van zonnepanelenaanbod

Op 27 maart organiseerde het Buurkracht buurtteam een bijeenkomst over zonnepanelen en zonneboilers en daar presenteerden ze een mooi aanbod voor de buurt. Ook interesse in zonne-energie?  Je kunt je nog aanmelden op buurkracht.nl/kortland voor een vrijblijvende offerte of stel gerust al je vragen aan het buurtteam.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?