Weg met de zomertijd?!

19 maart 2018

In de nacht van 24 op 25 maart gaat de klok wereldwijd in zo’n 70 landen een uur vooruit. Moet dat nou? Er gaan steeds meer stemmen op om van deze traditie – die in 1977 werd ingesteld om energie te besparen - af te stappen. Toch haalde het voorstel om voor zomer- óf wintertijd te kiezen, in februari nét geen meerderheid in het Europese Parlement. Buurkracht hield een eigen stemming. Wat kwam daaruit?

Buurkracht zomertijd
Voorlopig bestaat de zomertijd nog en dus gaat de klok dit weekend een uur vóóruit

In ons land was in 2007 nog 91 procent vóór het behoud van de zomertijd. Als de Buurkracht-polls op Twitter en Facebook representatief zijn voor het huidige sentiment over dit onderwerp, heeft zich sindsdien een aardverschuiving voltrokken. Van de deelnemers vinkte maar liefst 63 procent ‘Onzin, afschaffen’ aan. Nog maar 37 procent hecht aan het behoud van de zomertijd.

Zomertijd en energiebesparing

In de jaren 70 speelde de oliecrisis hoog op. De invoering van de zomertijd hangt hiermee samen: het idee was dat je daarmee vooral op verlichting bespaart, omdat je ’s avonds langer profiteert van zonlicht. Maar of dit effect werkelijk optreedt, is omstreden. De landelijke netbeheerder Tennet heeft berekend dat we jaarlijks per huishouden € 5,- besparen door de zomertijd. Sommige studies laten besparingen zien, andere geen. Het lijkt erop dat ze hoe dan ook beperkt zijn. Bovendien: verlichting is anno 2018 een stuk energiezuiniger dan veertig jaar terug en vertegenwoordigt ondertussen een veel kleiner aandeel van ons stroomverbruik. Ook omdat we tegenwoordig veel meer apparaten in huis hebben waarvan het gebruik geen verband houdt met zonlicht. 

Welke tijd blijft?

Afschaffing van de zomertijd zit er voorlopig nog niet in. Maar de discussie is nog niet van tafel. Hierin spelen ook andere effecten van de zomertijd, bijvoorbeeld op je gezondheid, bioritme en de economie, een rol. En de volgende hobbel wordt: als we stoppen met de tijd twee keer per jaar te verzetten, kiezen we dan voor de wintertijd – de ‘standaardtijd’ – of de zomertijd? Het Europees Parlement wil alvast een grondig onderzoek naar een eventuele herziening van de EU-regels op dit gebied. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?