Weer zeven huizen energiezuiniger in Albano

05 februari 2016

“Wij willen onze cv-ketels vervangen. Doe je mee?” Toen Kees Jongenelen die vraag kreeg van het buurtteam van Buurkracht in zijn wijk Albano in Oudenbosch, twijfelde hij geen seconde. Eind november stak hij samen met nog zes buren de koppen bij elkaar. Begin januari hing bij iedereen een nieuwe superzuinige vhr-ketel in huis. Blij dat hij heeft meegedaan?

Buurkracht img 0147 uitsnede draai
Kees Jongenelen bespaart flink veel energie

“Jazeker”, zegt Kees. “Die oude ketel was allang een ergernis voor me: herrie, een hoog verbruik, constant aanslaan, lekkages. Toen we ons huis tien jaar geleden kochten, waren we er al niet blij mee. Maar de ketel was toen nog maar een paar jaar oud en we vonden het zonde om hem weg te doen. De Buurkrachtactie kwam op een goed moment. In mijn eentje had ik het nog niet gedaan. Drukke agenda. Andere prioriteiten. Dan komt het er minder snel van. Samenwerken stimuleert om in actie te komen. Ik had al meegedaan aan de zonnepanelenactie van Buurkracht, dat is ook goed bevallen.”

Mooie groepskorting

De eerste stap was uitzoeken aan welke eisen de nieuwe ketel moest voldoen. Kees: “In ons groepje zaten twee mannen die goed thuis zijn in de installatietechniek. Ze konden ons voorlichten over de mogelijkheden en waar je op moet letten, zoals een hoog verwarmingsrendement en een hoog tapwaterrendement, dus dat je met weinig verbruik veel warmte krijgt. En bijvoorbeeld ook hoe snel er warm water uit de kraan komt en of de ketel makkelijk te bedienen is. Vervolgens hebben we ketels vergeleken. De Vaillant EcoTec kwam als beste uit de bus.” In december benaderden alle zeven buren een installateur voor een offerte. De opdracht ging naar De Eilanden Installatie Techniek uit Stellendam. “Deze installateur had het beste aanbod: hij had een geldterugactie op Vaillant-producten lopen, waardoor we op elke aankoop geld terug kregen, en gaf ons daarbovenop een mooie groepskorting.”

Honderden euro's bespaard

Besparing? “De factuur was voor iedereen een beetje anders, ik heb er bijvoorbeeld nog een mooie thermostaat bij gekocht. Maar gemiddeld waren we per persoon zo’n 200 à 300 euro goedkoper uit dan als we elk afzonderlijk de aankoop hadden gedaan. In energieverbruik moet het ook veel gaan schelen. Sinds vorige week hebben we een slimme meter, dus als ik inlog via de website van Buurkracht kan ik het verbruik precies bijhouden. Buurtgenoten kunnen nog steeds inschrijven op de cv-ketelactie via de buurtpagina.” Heeft Kees zelf nog meer bespaarplannen? Hij lacht: “Nee, ik ben wel even klaar. Niet met besparen, maar met geld uitgeven.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?