Wat zoek jij in een buurtapp?

06 juni 2017

Leren bankje, gratis af te halen. Vermist: onze kat Blacky! Weet iemand een goede schilder? Let op: vandalen in de buurt. Van wie kan ik een tegelsnijder lenen? Via een buurtapp kun je van alles met je buurtgenoten uitwisselen. Mieke Hegge uit Hoogkamp in Arnhem gebruikt haar buurtplatform bijvoorbeeld ook voor Buurkrachtactiviteiten.

Buurkracht buurkracht buurt hoogkamp arnhem samen energie besparen
In Hoogkamp zijn de buurtbewoners erg actief met een buurtapp

De afgelopen jaren zijn er verschillende buurtapps gelanceerd waarmee je – in aanvulling op je buurt-Facebookpagina en je buurt-Whatsappgroep – met buurtgenoten in contact kunt komen. Zoals BuurtApp van Nederlandse bodem, Peerby dat zich vooral richt op het uitlenen van spullen, WijdeWijk waar zorg voor elkaar centraal staat en het nieuwe Whazzurb, waar jouw adres het middelpunt van je buurt vormt. De meest succesvolle variant lijkt het uit Amerika overgewaaide Nextdoor: in de bijna anderhalf jaar dat deze app in ons land te gebruiken is, zijn hier al meer dan 4000 buurten actief geworden.

In Hoogkamp, een wijk met zo’n 800 adressen, hebben bijna 700 inwoners een account op Nextdoor. “Dat maakt het bij ons een uitstekend medium om buren te bereiken”, zegt Mieke Hegge. Ze postte bijvoorbeeld een bericht op Nextdoor toen ze buurtgenoten zocht die samen met haar energiebesparingsacties wilden opzetten. Op die manier had ze snel een buurtteam voor Buurkracht bij elkaar. “We hebben de app ook ingezet om onze bijeenkomst aan te kondigen. En het handige is: je maakt een evenement aan, en in de aanloop daarnaartoe kun je er nog een paar keer de aandacht op vestigen met korte, prikkelende berichtjes.”

Actieve buurten

Mieke is ervan overtuigd dat de app bijdraagt aan de binding in de buurt. “Andersom werkt ook: juist doordat er al een sterke sociale cohesie is en mensen het contact met de buurt op prijs stellen, melden buurtgenoten zich makkelijk aan. Het is misschien wel tekenend dat wij in Hoogkamp verreweg de meeste leden op Nextdoor hebben, met op de tweede plek die andere Buurkrachtbuurt in de stad: Alteveer-Cranevelt.”

Kan een app helpen bij het versterken van het contact met je buurt- of dorpsgenoten?

Buurkracht is zelf ook bezig om de online dienstverlening uit te breiden. Daarom zijn wij heel nieuwsgierig: wat zijn jouw ervaringen met sociale apps? Wat zoek je in een buurtapp? Wat mis je? En hoe zou een app jou en je buurt meer met elkaar in contact kunnen brengen? Beantwoord de vraag 'Kan een app helpen bij het versterken van het contact met je buurt- of dorpsgenoten?' en laat het ons weten! (Scroll nadat je op de link klikt iets naar beneden.)

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?