Wat zeggen warmtebeelden eigenlijk?

23 november 2015

Warmtebeelden zijn leuk, maar wat zie je nou precies op die kleurige plaatjes? Om dat uit te zoeken ging Buurkracht-medewerkster Marije Nubé aan de slag met de warmtecamera. We vroegen Roy Heijsterman van Nibag de beelden van haar huis te bekijken. Dat wilde hij wel. “Ik woon ook in een Buurkrachtbuurt, Sint Agatha. Het is leuk om de verduurzaming nu ook van heel dichtbij mee te maken.”

”Je krijgt de beste resultaten als het buiten kouder is dan 6 ˚C en binnen warmer dan 19 ˚C, op een avond zonder wind, regen, sneeuw of zon,” vertelt Roy. Ondanks dat de avondtemperatuur met ruim 12 ˚C aan de hoge kant hoog was, lukte het Marije gelukkig toch om de beelden te maken.

Lekken ontdekken via vlekken

Voorgevel

Buurkracht flir0010
Voorgevel

Roy: “De gevel is over het algemeen egaal gekleurd. Onder de dakgoot ontsnapt wel warmte, net als bij de aansluiting met de buren. De lichtere kleur onder de ramen beneden kan duiden op kelderramen of warmtelekkage door bijvoorbeeld radiatoren.”

Marije: “Daar onder de ramen zitten inderdaad radiatoren. Daar moeten we dus maar eens naar kijken! Misschien kunnen we dat verhelpen met radiatorfolie.”

Dak

Buurkracht flir0006
Dak

Roy: “Jullie dak is ook mooi egaal gekleurd, er zijn geen warmtelekken te zien. Maar, het kan natuurlijk zijn dat de verwarming boven niet aan stond?”

Marije: “Die staat boven zeker lager, maar we hebben onlangs inderdaad het dak laten isoleren, dus ik ben blij dit zo te zien, geen grote lekken!”

Roy: “Dat klopt. Een warmtelek herken je vooral aan kleurverschil, zoals je onder de dakgoot bij jullie buren goed kan zien. Daar gaat duidelijk warmte verloren.”

Zijgevel

Buurkracht flir0012 2
Zijgevel

Marije: “Ik heb die vlekken op de muur even gecontroleerd. Links zie je onze ramen met luiken, die luiken zijn wat donkerder. Het lichtvlekje naast het grotere raam is een stroomkastje van de gemeente en de donkere vlek rechts is een verkeersbord.”

Roy: “Dan hebben jullie een mooie egale zijmuur, zonder lekken. De ramen beneden lichten wél op, ook al hebben jullie dubbelglas. Ramen laten altijd meer warmte door dan gevels."

Speciaal voor Buurkrachtbuurten

Wil je ook warmtebeelden van je huis en woon je in een Buurkrachtbuurt? Hier vind je er meer informatie over.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?