Wat zeggen de warmtebeelden van Wirdum?

22 februari 2017

De werkgroep Wirdum Energieneutraal maakte drie weken lang foto’s in het dorp met een warmtecamera van Buurkracht. De beelden brengen goed in beeld waar de woningen warmte lekken. En waar juist niet. Hoe is het gesteld met de isolatie in Wirdum?

Buurkracht wirdum
Buurkracht Wirdum

De oogst is indrukwekkend: een paar honderd warmtebeelden van een kleine dertig woningen. “Een flinke klus”, vertelt Rob Kee van Wirdum Energieneutraal. “We hadden aardig wat aanmeldingen en als je in zo’n klein dorp rondloopt met zo’n camera, kom je onderweg ook weer mensen tegen die alsnog mee willen doen. Voor je het weet, ben je zo een hele dag kwijt. Maar het was hartstikke leuk om te doen.” Heb je de actie gemist? Vanaf 13 maart komt de warmtecamera nog een keer naar Wirdum. Bewoners kunnen zich op de buurtpagina inschrijven. “Als het koud genoeg blijft kunnen we nog veel extra woningen op warmtebeeld zetten”.

Op weg naar energieneutraal

Behalve leuk was het ook interessant om te zien hoe goed Wirdum al op weg is om een energieneutraal dorp te worden. Want dat is het streven. Rob: “We geven onszelf tien jaar de tijd om dat te bereiken. Daarom zijn we bijvoorbeeld ook bezig met een project om collectief zonne-energie op te wekken bij een boer die zijn boerderij daarvoor beschikbaar stelt. Ondertussen hebben veel huishoudens met aardbevingsschade een tegemoetkoming van 4.000 euro gekregen voor energiebesparende of -opwekkende maatregelen. De beelden maken duidelijk dat daar al druk gebruik van is gemaakt. Zelf heb ik bijvoorbeeld HR++-glas laten zetten; dat zie je goed terug op de warmtebeelden van de gevel. En niet alleen bij mij, ook bij buurtgenoten die al dubbel glas en gevelisolatie hebben.”

Ook zwakke plekken gespot

Warmtelekken kwam de cameraploeg ook tegen. “We hebben bijvoorbeeld Borg Rusthoven voor de lens gezet, een oud kasteeltje met alleen maar enkel glas. Dat zie je meteen. Ook bij oudere woningen kwamen we lekken tegen en bij glas-in-loodramen. Daar kun je wel een voorzetraam tegenaan zetten, maar dat is niet altijd mooi. De isolatie viel me over het algemeen niet tegen, maar hier en daar stuitten we wel op zwakke plekken. Alsof er in de voorgevel iets is weggezakt of een stukje vergeten is. Of dat het dak veel warmte doorliet.”

Isoleren naar aanleiding van de warmtebeelden?

De dorpsgenoten die hun huis hebben laten fotograferen, krijgen allemaal een persoonlijk rapportje per mail toegestuurd, met tips over hoe ze de beelden kunnen interpreteren. “In ons bericht vragen we mensen ook om het te melden als ze naar aanleiding van de beelden hun isolatie willen verbeteren. Dan kunnen we misschien werkzaamheden voor meerdere woningen collectief aanbesteden.”

Binnenkort: slurpers speuren

Rob vindt de warmtecamera-actie zeker voor herhaling vatbaar. Maar eerst staat er een volgende actie op het programma: slurpers speuren. “We krijgen van 28 februari tot 21 maart energieverbruiksmeters te leen. Daarmee kunnen we het stroomverbruik van al onze apparaten doormeten. Ook daar hebben we al heel wat gegadigden voor, dus dat wordt weer strak plannen. Maar dorpsgenoten kunnen zich nog steeds aanmelden, bijvoorbeeld via onze buurtpagina. Ik ben benieuwd!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?