Wat spelen met energie allemaal los kan maken

12 oktober 2016

Afgelopen zomer verwerkte Buurkracht honderden bestellingen voor het gratis Spelen met Energie-pakket: een tas voor spulletjes om kinderen op een leuke manier met energie en energiebesparing bezig te houden. Hanneke Lankveld uit Heemstede wist wel raad met het pakket tijdens de Drie Duurzame Dagen van 8 tot 10 oktober.

De Drie Duurzame Dagen kwamen uit de koker van ondernemersplatform Heemsteeds Duurzamer. Ook Hanneke is hierbij aangesloten. “We wilden de Dag van de Duurzaamheid onder de aandacht brengen”, vertelt ze. “Omdat die dit jaar op maandag viel, niet de beste dag om een groot publiek te trekken, hebben we het voorafgaande weekend eraan vastgeplakt. Zo konden mensen op zaterdag een Duurzame Huizenroute afleggen en profiteren van duurzame acties van winkeliers. We hadden ook een duurzaam energiecafé ingericht in het centrum waar bezoekers terechtkonden met vragen over energie besparen en opwekken. En ondertussen konden de kinderen dan aan de slag met het Spelen met Energie-pakket.”

Meneer onder de grond

Hanneke merkte dat kinderen van alle leeftijden met het pakket uit de voeten kunnen. “Voor wat grotere kinderen is de tekening leuk, maar ook de knijpkat waar je doorheen kunt kijken. Ze vonden het fascinerend hoe je energie kunt maken zonder batterij. En hoorden ervan op dat een huis kan lekken. Op maandagochtend heb ik het pakket meegenomen naar de school van mijn zoontje van vier. Een mooie aanleiding om ook daar iets met de Dag van de Duurzaamheid te doen en de kinderen iets te leren over energie en energie besparen. Grappig dat veel kinderen toch wel weten dat het bestaat, als je een beetje doorvraagt. ‘Bij ons is er een meneer onder de grond geweest’, herinnerde zich er bijvoorbeeld eentje toen het over isolatie ging.”

Spelen met Energie werkt door

Het viel Hanneke op dat voor veel kinderen duurzaamheid al heel gewoon is. “Er waren zelfs kinderen die verbaasd waren dat je energie ook nog op een andere manier kunt opwekken dan met zonnepanelen en windmolens. Ik denk dat er een hele generatie aankomt waar je bijna niet meer aan kunt uitleggen dat energie vroeger uit grote, vervuilende fabrieken kwam. Dat is een hoopgevende gedachte: dat duurzaamheid de norm wordt.” Hanneke denkt ook dat Spelen met Energie in Heemstede nog wel een staartje krijgt. “Vooral de school was enthousiast. De docent zag al die leuke spullen in de tas en ging meteen nadenken over mogelijkheden om ook op andere momenten langer en diepgaander aandacht aan energie te besteden in de lessen. Ook verschillende ondernemers kregen energie van de tas en wilden er wel meer mee. Ik heb dus het idee dat het effect nog wel even doorwerkt.”

Meer weten? Spelen met Energie aanvragen?

Woon jij in een Buurkrachtbuurt en vindt er binnenkort een energiemarkt, braderie of ander evenement in je buurt plaats waar het Spelen met Energie-pakket ook bij zou moeten zijn? Dan kun je deze tas vol energie gratis toegestuurd krijgen. Kijk hier voor meer informatie en om Spelen met Energie aan te vragen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?