Wat schiet je op met een pelletkachel?

10 juni 2016

Dit jaar stelt de overheid subsidie beschikbaar voor een aantal duurzame manieren om je huis te verwarmen. Waaronder de pelletkachel en pellet-cv-ketel. Daarmee verwarm je je huiskamer of zelfs je hele huis met geperste houtkorrels in plaats van met aardgas. Toch is er discussie over of de pelletkachel wel zo duurzaam is. Hoe zit dat?

Zijn pelletkachels goed voor het milieu?

Buurkracht 160610 pellet 2 jeanhup
Pelletkachel. Bron foto: Wikipedia, Jeanhup

Ja en nee. Aan de ene kant kan hout gezien worden als milieuvriendelijke brandstof: het is een hernieuwbare brandstof die niet opraakt. Als het hout waarvan je pellets gemaakt zijn, uit verantwoord beheerde bossen komt, zorgt de verbranding voor minder klimaatverandering. Maar dat soort bossen zijn nog schaars. Op grote schaal hout als brandstof gebruiken is daarom nog geen duurzame oplossing. Daar komt bij dat voor de productie en het transport van pellets nog steeds olie, kolen en gas gebruikt worden. Een ander punt is dat bij het stoken van hout fijnstof vrijkomt, wat schadelijk is voor de gezondheid. Zeker in stedelijke gebieden en bij windstil weer kan dat tot overlast leiden. Overigens komt bij pelletkachels 80 procent minder fijnstof vrij dan bij de verbranding van hout in de kachel.

Zijn pellet(-cv-)kachels energiezuinig?

Buurkracht 160610 pellet 3 gerlach
Pelletgestookte cv-ketel. Bron foto: Wikipedia, Gerlach

Het energetische rendement van een hr-ketel is doorgaans minstens 10 procent hoger dan van een pellet-cv-kachel. Bovendien lijdt het rendement van pellet(-cv-)kachels er sterker onder als je ze niet regelmatig onderhoudt, dan dat van hr-ketels. Voordeel van een pelletkachel is wel dat hij de ruimte waarin hij staat, direct kan verwarmen. Ten opzichte van een hr-ketel op zolder, zou je daarmee 5 procent energie kunnen besparen. Toch verbruiken hr-ketels uiteindelijk minder energie.

Bespaar je geld met een pellet-cv-kachel?

Pelletkachels voor de verwarming van één ruimte zijn verkrijgbaar vanaf zo’n € 1.000,-, pellet-cv-kachels vanaf € 2.500,- en pellet-cv-ketels vanaf € 3.000,- (alle prijzen exclusief installeren). Op een stand-alone-kachel kun je € 500,- subsidie krijgen en op een pellet-cv-kachel € 1.400,-, of zelfs nog iets meer als je een kachel met een grotere capaciteit aanschaft. Een nieuwe vervangende hr-ketel koop je vanaf € 1.000,- (exclusief installeren). Schaf je een pelletkachel voor de huiskamer aan, dan heb je nog wel je hr-ketel nodig voor de verwarming van de rest van je huis en voor warm water voor bijvoorbeeld douchen. De brandstofkosten lopen niet ver uiteen, mits je de pellets als bulk inkoopt. De kosten voor onderhoud zijn bij een pelletkachel hoger, omdat je bijvoorbeeld vaker je schoorsteen moet laten vegen.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?