Wat kan Klein-Brabant nog beter isoleren?

11 december 2015

In café de Rode Rik in Vught kwamen op donderdag 26 november bewoners van Klein-Brabant bij elkaar om verder te praten over samen energie besparen. Want ondanks dat al behoorlijk wat huishoudens het afgelopen jaar maatregelen hebben genomen, is er nog steeds winst te halen.

Buurkracht img 8773
Uitleg warmtebeelden

Lex van Rheenen van het buurtteam had erop gerekend dat de opkomst niet zo hoog zou zijn. “Op dezelfde avond vond een hoorzitting plaats in Vught over de plannen met het spoor door ons dorp. Als die doorgaan, heeft dat grote impact. Verschillende bewoners hadden dan ook al laten weten dat ze bij die hoorzitting wilden zijn. Maar dat ze wel op de hoogte gehouden wilden worden van wat wij ondertussen bespraken. En ondanks de hoorzitting kwamen er bij ons toch ook nog 15 buurtbewoners opdraven. Niet eens zo slecht op iets meer dan 100 huishoudens.”

Het Buurkracht-effect

Ter inleiding vertelden Lex en Rob Borghsteijn trots wat er met Buurkracht allemaal al bereikt is in het dorp. Zo deden 19 huishoudens mee met de actie voor vloer- en spouwmuurisolatie en 7 met de zonnepanelenactie. Lex: “We weten dat ook buiten ons project om mensen maatregelen genomen hebben. Want in dezelfde periode zijn niet op 7 maar op 20 woningen zonnepanelen geplaatst. Waarschijnlijk toch ook wel onder invloed van Buurkracht.”

Warmtebeelden van buiten en van binnen

Om een volgende slag te maken, heeft het buurtteam opnieuw een warmtecamera van Buurkracht geleend. Lex, Rob en Alphons Goossens, die jarenlang warmtecamera’s verkocht heeft en er veel verstand van heeft, lieten zien wat daarmee allemaal mogelijk is. “Begin dit jaar hebben we er ook al foto’s mee gemaakt, die konden we laten zien om mensen een idee te geven. Daar kun je bijvoorbeeld op zien dat bij veel woningen een witte vlek verschijnt onder het keukenraam. Dat duidt op een warmtelek. Het zou kunnen dat daar een verwarmingspijp langs de fundering loopt. Maar dat weten we niet zeker. Daarom willen we in deze ronde ook foto’s bij huishoudens binnen maken. Want wat je aan de buitenkant ziet, zou je aan de binnenkant terug moeten vinden. En dan kun je ook bepalen wat er aan te doen is.” De meeste buurtgenoten die aanwezig waren, hebben zich al aangemeld. Andere buurtgenoten die geïnteresseerd zijn, kunnen zich inschrijven via buurkracht.nl.

Klein Brabant

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Klein Brabant