Wat je met sociale binding kunt bereiken: lichtend voorbeeld Kronenberg

23 september 2017

Als eerste kern in Nederland energieneutraal zijn in 2030 en dat koningin Máxima dat dan feestelijk bekend komt maken in het dorp: het buurtteam in het Limburgse Kronenberg ziet het helemaal zitten. En waarom ook niet? De dorpsgenoten hebben al vaker bewezen dat ze samen tot veel in staat zijn. Ze runnen zelfs hun eigen dorpsvervoersvoorziening, de Wensbus.

Buurkracht wensbus kronenberg
De Wensbus houdt de omgeving in beweging (foto: Provincie Limburg)

“Onze gemeenschap drijft op vrijwilligers”, vertelt Kronenberger Piet Selen. Zelf zet hij zich ook actief voor het dorp in. Zo is hij lid van de dorpsraad, voorzitter van gemeenschapshuis de Torrekoel, zit hij in het Buurkrachtteam en coördineert hij het reilen en zeilen van de Wensbus.

“Daardoor houden we het dorp leefbaar, en het leidt ook steeds weer tot nieuwe initiatieven. De geschiedenis van onze eigen vervoersvoorziening gaat al een aantal jaren terug. Toen kwamen er allerlei ideeën los rondom de uitbreiding van het gemeenschapshuis. Onder meer voor een dorpsdagvoorziening. Speciaal voor bewoners die behoefte hebben aan een kleinschalige ontmoetingsplek. Daar zijn ook oudere mensen bij die niet makkelijk zelf naar het gemeenschapshuis kunnen komen. In het begin gingen vrijwilligers hen daarom thuis ophalen. Dat was de eerste stap.”

Wie wil een Wensbus?

Ondertussen signaleerde de dorpsraad ook een groeiende behoefte aan vrijwillig vervoer voor scholieren die in het naburige Evertsoord naar school gaan. “Die willen ook buiten schooltijd met leeftijdsgenoten samenkomen en leren elkaar zo kennen. Dat is ook goed voor de samenhang in dat dorp en tussen de twee dorpen. Toen we er samen met Evertsoord over aan het nadenken waren of we daar ook iets voor konden organiseren, werd in de provincie Limburg het openbaar vervoer opnieuw aanbesteed. Dat was in 2014. Bij die aanbesteding was ook nagedacht over de vraag: hoe kunnen we die plekken waar geen ov-verbinding meer is of waar de bussen alleen maar lucht verplaatsen, toch bereikbaar houden? Een van de ideeën die daaruit naar voren gekomen waren en waarvoor wij benaderd werden, was de Wensbus: een eigen kleinschalige voorziening in de dorpen, geheel verzorgd voor en door bewoners.”

Van pilot naar permanent

Kronenberg en Evertsoord omarmden het idee voor de Wensbus, een vorm van vrijwilligers dorpsvervoer die rijdt op afroep, direct. Piet vervolgt: “In een paar weken hebben we die gezamenlijke voorziening uit de grond gestampt. We kregen een busje ter beschikking van de provincie en zelf regelen we de rest. Er is een groep vrijwillige chauffeurs, we hebben dorpsgenoten die de telefoon aannemen en ik coördineer het geheel. Dat loopt heel goed: we vervoeren inmiddels 3000 tot 4000 mensen per jaar. Naar school, de dagopvang, de huisarts, de fysiotherapeut, de vereniging, het kan allemaal. In eerste instantie ging het om een pilot, maar sinds december 2016 heeft onze Wensbus een permanente status. Met een eigen budget en eigen inkomsten. Dat we een hechte gemeenschap zijn, draagt bij aan dat succes. En andersom dragen dit soort voorzieningen ook weer bij aan de leefbaarheid en de sociale binding. Het mes snijdt aan twee kanten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?