Wat is jouw guilty pleasure?

21 juli 2015

Je doet iets waar je ontzettend van geniet en tegelijk schaam je je er een beetje voor. Iedereen kent het gevoel wel. Oók de allergrootste energiebespaarders onder ons. We vroegen enkele actieve mensen rondom Buurkracht aan welke energiezonde zij zich schuldig maken. Bekijk ook de zomerse winactie onderaan dit artikel!

Buurkracht 150714 rimpels nicole hanusek via flickr com
Foto: Nicole Hanusek.

“Wij hebben extra elektrische vloerverwarming in de keuken.”

Jaap Pannekoek, initiatiefnemer De Ruwaard – Staatsliedenbuurt, Oss
“We wilden gewoon geen koude voeten in de keuken en ik heb geen spijt van. In het begin kostte het ons overigens wel € 5,50 per dag, dus meer dan € 1.000,- per stookseizoen! Maar met slim inregelen heb ik dat omlaag gekregen naar € 0,85 per dag. Nog altijd wel meer dan de koelkast, die ons gemiddeld € 0,28 per dag kost.”

“En toch hebben wij een ontzettend lage energierekening. We hebben dubbelglas en het huis is geïsoleerd. We hebben zonnepanelen liggen en ik rijd elektrisch. En ik hou natuurlijk precies bij hoeveel onze elektrische apparaten verbruiken.”

 “Ik sta elke dag minimaal 10 minuten onder de douche.”

Jos Derks, buurtbegeleider Noord-Brabant, Buurkracht
“Ik weet wat het kost als ik dat doe en ik heb het er voor over. Dat stukje comfort laat ik me niet ontnemen. Weet je hoe lekker het is om ‘s morgen te tandenpoetsen en scheren onder een warme douche? Het is mijn wake up call van de dag.”

“Maar verder staat er bij mij niks aan wat niet nodig is. Ik hou bij wat onze apparaten verbruiken en er staat niks op stand-by. De thermostaat gaat altijd naar 16 graden als we er niet zijn, ons huis is goed geïsoleerd en we hebben dubbelglas.”

“In ons nieuwe huis komt een ligbad.”

Kirsten Palland, communicatieadviseur, Milieu Centraal
“Met een tijdschriftje lekker in warm water liggen, dat is toch echt mijn ultieme vorm van ontspanning. Heerlijk. Of gezellig met mijn kindje erbij; dan maak ik deze luxe meteen nog een beetje goed.”

“We wonen in een huurappartement op twee hoog. Dus geen zonnepanelen enzo, maar wel bijna overal spaarlampen. We verbruiken maar 300 m3 gas per jaar en we recyclen zoveel mogelijk. Ik koop geen onnodige kleding en mijn favoriete merken zijn ‘groen’: People Tree en ArmedAngels. Mijn man is ook zuinig ingesteld; hij rijdt gemiddeld 100 km/u op de snelweg.”

Zomerse winactie: zonnig besparen met jouw energiezonde?

Herken je hier iets in? Of heb jij een heel andere ‘guilty energy pleasure’? We vinden het leuk om te horen waarmee jij jezelf verwent. Stuur je guilty pleasure voor 20 augustus naar marije@buurkracht.nl. Onder de inzenders verloten we een zonnig energiebespaarsetje, met daarin een solar afstandsbediening, een solar windlichtje voor een zwoele zomeravond, een count-down-stekker en de enige echte Buurkracht-rekenmachine met zonnecellen. Leuk om te hebben, of om weg te geven!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?