Wat heb je aan een radiatorventilator?

15 september 2017

Als je de warmte die je radiatoren afgeven, een zetje geeft, verspreidt die zich sneller door de ruimte. Dat is het idee achter de radiatorventilator. Hoe werkt dat, en is het iets voor jou en jouw buurt?

Buurkracht  mg 2208 klein albano
De radiatorventilator blaast warmte sneller een ruimte in

Een radiatorventilator is een slimme vinding: hij gaat automatisch aan als de radiator warmer wordt dan 35 graden en blaast dan de warmte versneld de kamer in. Die daardoor sneller opwarmt. De watertemperatuur in je verwarmingssysteem zou bovendien omlaag kunnen, en daarmee het rendement van je cv-ketel of warmtepomp omhoog. Kortom: een radiatorventilator bespaart je gasverbruik. De aanbieders claimen zelfs 10 tot 30 procent (onafhankelijke onderzoeken naar de besparingen in de praktijk zijn er nog niet). De meeste energie- en comfortwinst valt ermee te halen in huizen waar de cv-watertemperatuur op meer dan 70 °C staat, en dan vooral in ruimtes waar de capaciteit van de radiatoren eigenlijk te laag is.

Kies je type

Er zijn drie typen radiatorventilatoren die geschikt zijn voor (bijna) alle ventilatoren:

1.     Je hebt kastjes van 60 cm lang en 9 cm breed die je op de ventilator legt. Dit type heeft de minste en kleinste ventilatoren en is daardoor ook het minst effectief.

2.     Het tweede type is een kastje met magneten van 34 cm lang dat je eenvoudig tussen de platen van je radiatoren klikt. Bij brede radiatoren kun je er een paar naast elkaar bevestigen voor extra effect. De enige beperking is dat de afstand tussen de radiatorplaten minstens 38 mm moet zijn.

3.     Dan zijn er ook nog ventilatoren die op de lengte van de radiatoren gemaakt zijn en die je aan de onderkant vastmaakt.

Stroomverbruik?

Misschien denk je: zo’n ding gebruikt ook weer stroom. Klopt. Maar het vermogen is zo laag, dat dit je op jaarbasis hooguit een paar tientjes kost. De winst is veel hoger.

Herriemakers?

Maken ze geen lawaai dan? Het geluidsniveau verschilt per type. Je hebt modellen die maar 20 decibel produceren. Niet veel als je bedenkt dat een stille koelkast al 38 decibel doet. Maar wat iemand als geluidshinder ervaart, is heel persoonlijk. Het kan dan ook geen kwaad om eens je oor te luisteren te leggen bij iemand die al radiatorventilatoren in huis heeft voordat je ze zelf aanschaft.

Bonustips

Met radiatorventilatoren kun je het beste beginnen in de woonkamer en andere ruimtes die je veel gebruikt. Je plaatst ze makkelijk zelf. Maar wil je er optimaal van profiteren, laat dan je verwarmingsinstallatie ook alvast zo inregelen dat de verdeling van het warme water gelijkmatig verloopt (waterzijdig inregelen) en de watertemperatuur omlaag kan. Ook daarmee zorg je dat je verwarming efficiënter gaat werken. Zo ga je goed voorbereid het stookseizoen in.

Met dank aan Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?