Lenteactie: vraag het je buren
Lijkt het je wel wat om met je buren energie te besparen? Zet de eerste stap en ga het gesprek aan! Om je daarbij een handje te helpen geven we dit voorjaar een aantal speciale burendiners weg.
12 mei 2017
Per douchebeurt gaan er zo een paar emmers water doorheen. Met een waterbesparende douchekraan gebruik je zo’n 6,9 liter per minuut weg en met een gewone douche 8,7 liter. Al dat water stroomt direct weer je afvoerputje in. Met warmteterugwinning (wtw) kun je de warmte van je douchewater nóg een keer gebruiken. Hoe werkt dat?
Douche-wtw haalt de warmte uit het wegstromende douchewater om koud leidingwater alvast voor te verwarmen. Dat gebeurt met een warmtewisselaar waar koud en warm water in tegengestelde richting langs elkaar doorheen stromen. Daarbij neemt het koude water warmte op. Met als gevolg dat je ketel of boiler minder hard hoeft te werken. Zo bespaar je rond de € 55,- tot € 70,- aan gas per jaar.
Als je een badkamer op een verdieping hebt, is douchepijp-wtw mogelijk. Daarbij maakt de gewone afvoerbuis plaats voor een verticale dubbelwandige buis vlak onder de douchebak. Douchepijp-wtw levert de hoogste energiebesparing op en is het goedkoopst in aanschaf en installatie. Is jouw badkamer hier niet geschikt voor, dan kun je douchebak-wtw overwegen, waarbij de warmtewisselaar is ingebouwd in een speciale douchebak. Ook voor een inloopdouche is er een oplossing: douchegoot-wtw. De warmtewisselaar zit dan in de afvoergoot in de douchevloer.
Bron: Milieu Centraal.