Warmteterugwinning, iets voor jou?

12 mei 2017

Per douchebeurt gaan er zo een paar emmers water doorheen. Met een waterbesparende douchekraan gebruik je zo’n 6,9 liter per minuut weg en met een gewone douche 8,7 liter. Al dat water stroomt direct weer je afvoerputje in. Met warmteterugwinning (wtw) kun je de warmte van je douchewater nóg een keer gebruiken. Hoe werkt dat?

Buurkracht shower 1502736 1280
Gebruik de warmte van je water nog een keer

Douche-wtw haalt de warmte uit het wegstromende douchewater om koud leidingwater alvast voor te verwarmen. Dat gebeurt met een warmtewisselaar waar koud en warm water in tegengestelde richting langs elkaar doorheen stromen. Daarbij neemt het koude water warmte op. Met als gevolg dat je ketel of boiler minder hard hoeft te werken. Zo bespaar je rond de € 55,- tot € 70,- aan gas per jaar.

Douchepijp-, douchebak- en douchegoot-wtw’s: wat zijn de verschillen

Als je een badkamer op een verdieping hebt, is douchepijp-wtw mogelijk. Daarbij maakt de gewone afvoerbuis plaats voor een verticale dubbelwandige buis vlak onder de douchebak. Douchepijp-wtw levert de hoogste energiebesparing op en is het goedkoopst in aanschaf en installatie. Is jouw badkamer hier niet geschikt voor, dan kun je douchebak-wtw overwegen, waarbij de warmtewisselaar is ingebouwd in een speciale douchebak. Ook voor een inloopdouche is er een oplossing: douchegoot-wtw. De warmtewisselaar zit dan in de afvoergoot in de douchevloer.

Kosten en besparingen

Wat je verder moet weten over douche-wtw

  • Het beste moment om een douche-wtw te installeren is als je toch al bezig bent je badkamer te (ver)bouwen. In een bestaande badkamer moet je namelijk behoorlijk wat breken en omleggen om wtw aan te leggen.
  • De grootste milieuwinst boek je met douche-wtw als je een elektrische boiler hebt en je douchewater niet kunt verwarmen met je gasketel.
  • Om douche-wtw te kunnen gebruiken, is een thermostatische douchemengkraan een voorwaarde. Dat komt doordat de wtw een paar minuten moet opwarmen; dan verwandert het koud-warmwatermengsel sneller dan met de hand bij te houden is.
  • Als niemand in huis langer dan drie minuten onder de douche staat, heeft het weinig zin te investeren in douche-wtw. Ook dat komt doordat het systeem tijd nodig heeft om op te waremen.
  • Douche-wtw gaat dertig jaar mee en de onderdelen zijn goed te recyclen. Qua milieubelasting zit het dus wel snor met wtw. Ook over het onderhoud hoef je je weinig zorgen te maken; dat is met wtw niet nodig.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?