Warmtepompenavond razend populair in Meerstad

23 februari 2018

De woningen in de Groningse nieuwbouwwijk Meerstad worden allemaal verwarmd met warmtepompen. Dat is wel even andere koek dan een cv-installatie. Op 21 februari organiseerde buurtteam Meerkracht daarom alweer de tweede goedbezochte voorlichtingsavond over warmtepompen: hoe ga je er het efficiëntst mee om? Kon je er niet bij zijn? Geen nood. Meerkracht wil voorlopig elk halfjaar een warmtepompavond organiseren. Blijf op de hoogte via de buurtpagina.

Buurkracht meerkracht
Warmtepompenavond razend populair in Meerstad

“De meeste mensen die hier komen wonen hebben geen idee wat voor installatie er in hun woning staat”, vertelt Mizzi van der Zijpp van Meerkracht. “In januari vorig jaar hadden we daarom een energieadviseur uitgenodigd die ons meer kon vertellen over de warmtepomp en hoe je je huis lekker op temperatuur houdt. Er bleek veel behoefte aan goede voorlichting: het lokaal in samenwerkingsschool Meeroever puilde uit. Ook dit keer zat de zaal met 40 bewoners goed vol.”

Lucht of bodem?

Stefan Haan en Gerard Martinus van Meerkracht zijn ondertussen zelf expert geworden en vertelden het verhaal. Aan bod kwamen de werking, hoe je zorgt dat je woning op temperatuur blijft, hoe je de warmte kunt instellen per kamer, en wat er nodig is aan onderhoud. Ook gaven ze inzicht in de verschillende soorten warmtepompen en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Mizzi: “In Meerstad hebben de meeste woningen een luchtwarmtepomp. Die is flink goedkoper dan een bodemwarmtepomp. Maar die zou weer stabieler verwarmen en minder elektriciteit verbruiken.”

Andere koek

De warmtepomp is qua bediening niet te vergelijken met de cv-installatie. Mizzi: “Even een graadje hoger zetten, is er niet bij. Het duurt uren voordat de kamer op temperatuur is. Het beste advies is: blijf van de knoppen af. Je moet zorgen dat de installatie goed is ingesteld. Als nieuwe bewoner kun je het beste al wonende ervaren wat de beste temperatuur voor jou is in elke kamer. De installateur stelt de installatie dan voor je in. Dat is behoorlijk ingewikkeld en dat moet je niet zelf willen doen.”

Combi met infrarood

Tijdens en de presentatie wisselden de bewoners ervaringen uit. Mizzi: “Mensen zijn over het algemeen heel tevreden over de warmtepomp. Ze ervaren hun woning als comfortabel. Sommigen kozen er bewust voor om de bovenverdieping op wat lagere temperatuur te zetten voor slapen en studeren en dan bij te verwarmen met infraroodpanelen op de momenten dat dat nodig is.”

Korting op onderhoud

Een belangrijke tip is ook om je warmtepomp goed te onderhouden. “Met een warmtepomp maak je weliswaar gebruik van gratis warmte uit bodem of lucht, maar de pomp draait op elektriciteit. Een defecte klep kan zorgen dat de warmtepomp onnodig hard moet werken en zo de energierekening opjaagt. Daarvoor hebben we goede afspraken met service- en onderhoudsbedrijf Klimacom, hier uit de buurt. Als je lid wordt van coöperatie Meerkracht krijg je korting op de nulmeting en het onderhoudscontract van je warmtepomp.” Informatie over Meerkracht, volgende voorlichtingsavonden en andere duurzame activiteiten in de buurt vind je op de buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?