Warmtepomp: volledig elektrisch of hybride?

27 april 2017

Warmtepompen zijn in opmars. Daarbij helpt het dat je tot zeker 2021 subsidie kunt krijgen op de aanschaf van een warmtepomp. Maar kies je dan voor volledig elektrisch of voor hybride? En wat zijn eigenlijk de verschillen?

Wat is het verschil tussen een elektrische en een hybride warmtepomp?

Buurkracht peter lichter
Peter Wagener, voorzitter van de brancheorganisatie van producenten en importeurs van warmtepompen

“Elke warmtepomp is elektrisch”, zegt Peter Wagener, voorzitter van de brancheorganisatie van producenten en importeurs van warmtepompen. “Een hybride warmtepomp is niets anders dan een elektrische warmtepomp die je combineert met een combiketel. In dat geval hoeft de warmtepomp niet in z’n eentje je huis te verwarmen, maar springt de combiketel bij tijdens de winterpiek en om tapwater te verwarmen. Je hebt dus minder capaciteit nodig, en dat betekent ook een lagere investering.”

Hoe werkt een warmtepomp?

Buurkracht schermafbeelding 2017 04 18 om 11.15.07
In een notendop: zo werkt de warmtepomp

“De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast. In de pomp zit een vloeistof die op lage temperatuur verdampt. Deze onttrekt warmte uit een externe warmtebron die erlangs geleid wordt, zoals bodemwater, ventilatie- of buitenlucht. De pomp drukt de verdampte vloeistof vervolgens samen, waardoor de temperatuur verder stijgt. Zo ontstaat warmte die door je verwarmingssysteem circuleert.”

Klopt het dat je voor een warmtepomp lagetemperatuurverwarming moet hebben?

“Een warmtepomp werkt het beste met lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Toch hoef je je bestaande radiatoren niet meteen bij het grofvuil te zetten. En met een hybride systeem al helemaal niet. Stook je volledig elektrisch, dan gaat dat ook met bestaande radiatoren, als die maar voldoende capaciteit hebben en je huis behoorlijk geïsoleerd is. Dan geven ze ook op lagere temperatuur voldoende warmte af. Je hebt tegenwoordig zelfs ventilatoren die je onder je radiator kunt klikken waardoor de warmte zich beter verspreidt. Dat is meestal genoeg. En zo niet, dan kun je ook de radiatoren in de ruimtes waar je veel komt, vervangen door een convectorradiator.”

Kan in ieder huis een warmtepomp geplaatst worden?

Buurkracht warmtepomp lichter
Voor een volledig elektrische warmtepomp moet je wel de ruimte hebben

“Technisch kan dat eigenlijk altijd. Je moet wel voldoende ruimte hebben. Zeker met een volledig elektrisch systeem heb je een flinke warmtepomp nodig. En een voorraadvat van minstens 150 liter. Dat vraagt om een ruimte van minimaal 1 bij 1 meter. Een hybride systeem heeft iets minder ruimte nodig, maar nog altijd genoeg voor een cv-ketel en een – grotere – warmtepomp. Ook moet je je warmtewisselaar kwijt kunnen, bijvoorbeeld aan de buitengevel of op het dak. Meestal kan dat. Informeer bij monumenten en beschermde dorps- of stadsgezichten altijd eerst even bij de gemeente of dat zonder vergunning mag. ”

Wat zijn de kosten?Wat zijn de opbrengsten?

De besparing op de energierekening met een volledig elektrische warmtepomp is ongeveer € 300,- per jaar (uitgaande van een woning met een gasverbruik van 1.200 m3 per jaar voor verwarming). Een vergelijkbare besparing kun je halen met een hybride systeem. In de berekening is meegenomen dat je elektriciteitsverbruik door de warmtepomp toeneemt. En dan heb je nog de milieuwinst: zelfs als je grijze stroom verbruikt, gaat je CO2-uitstoot met een warmtepomp fors omlaag.

Doe de warmtepomptest

Wil je weten welke warmtepomp het beste bij jou past? Kijk dan op warmtepompplein.nl en doe de test.

Bron kosten en opbrengsten: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?