Warmtelekken te lijf in Ekenrooi en Bitswijk

16 oktober 2015

Een rondgang met de warmtecamera van Buurkracht vormde in Ekenrooi aanleiding voor een bijzondere buurtactie: schuifpuien vervangen. Nu de buitentemperatuur weer onder de 5 °C duikt, staan veel andere buurten ook te springen om de warmtecamera. Waaronder Bitswijk in Uden, waar ze ermee aan de slag gaan in de buurt vanaf 18 november.

Buurkracht 151009 schuipui ekenrooi
Warmtebeeld van schuifpui in Ekenrooi

Veel woningen in Ekenrooi in het Brabantse Waalre hebben dezelfde schuifpuien in de achtergevel, met dubbele panelen in het schuivende en het vaste deel. Initiatiefnemer Frits Steenberghe: “Op de warmtebeelden zagen we dat niet alleen de ramen zelf opvallend veel warmte doorlieten, maar ook rondom de kozijnen lichtte het helemaal op. Er verdwijnt dus ook warmte door kieren naar buiten.” Reden genoeg om in actie te komen. “We hebben vijf offertes opgevraagd om de ramen en kozijnen te laten vervangen. Maar omdat die zich moeilijk lieten vergelijken, gaan we dat opnieuw doen, aan de hand van een checklist die we hebben opgesteld met dingen waar we op moeten letten. Hans Witvoet uit ons team is architect en hij gaat zich buigen over de offertes om te kijken of alle eisen zijn beantwoord. Er zijn verschillende mogelijkheden: weer een schuifpui of toch een oplossing met openslaande deuren?”

Stap voor stap

In de schuifpuienactie zijn op voorhand al 14 huishoudens geïnteresseerd. Freek Smit uit het buurtteam: “En zodra we één of twee leveranciers hebben geselecteerd, zetten we de aanbieding op buurkracht.nl, zodat nog meer mensen uit de buurt zich kunnen aanmelden.” Het is de eerste actie die voortkomt uit de warmtebeelden, maar vermoedelijk niet de laatste. “We hebben bijvoorbeeld ook gezien dat een hele serie huizen warmte lekt rondom de schoorsteen. Daarnaast viel op dat dubbel glas uit de jaren zeventig en tachtig eigenlijk nauwelijks meer isoleert. En bij sommige woningen kwamen we problemen met de vloerisolatie tegen. Daar kunnen we allemaal nog induiken. Maar dat doen we stap voor stap.”

Warmtelekken te lijf in Bitswijk

Inmiddels gaan de warmtecamera’s van Buurkracht weer het hele land door, op jacht naar nog meer onvermoede warmtelekken. Bitswijk in Uden is eind november aan de beurt. “Met de beelden die we daarmee maken, kunnen we mensen in de buurt bewust maken van de gaten in hun isolatie”, aldus Henri van Maasakkers van het buurtteam. “En van de maatregelen die ze kunnen nemen om de rode vlekken in de beelden weg te werken. Daar hebben mensen in onze buurt wel interesse voor.” Vorig jaar hebben al 35 huishoudens in Bitswijk meegedaan aan de isolatieactie die toen liep; Henri hoopt dat de warmtebeelden de besparingszin in de buurt weer een nieuwe impuls geven. “Op 18 november hebben we weer een buurtbijeenkomst gepland staan in het wijkcentrum. Dan kunnen buurtbewoners zich meteen aanmelden om warmtebeelden van hun huis te laten maken.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?