Warmtebeelden verklaard in Pleijendal

15 april 2016

Buurkracht bb warmtebeelden janneke aan het woord kopie
Janneke Dijkhof aan het woord

De deskundige die het buurtteam naar het gemeenschapshuis in Dalfsen gehaald had, was energieadviseur Henk Kasper. Hij had van tevoren een aantal warmtebeelden toegestuurd gekregen en ging een uur lang uitgebreid in op allerlei bijzonderheden die daarop te zien waren. Janneke Dijkhof van het buurtteam: “Razend interessant. Elk beeld ziet er weer anders uit. En de kleurverschillen zeggen niet alleen iets over de isolatie, ook andere factoren hebben invloed. Zoals het materiaal dat je fotografeert, of het droog of vochtig is, maar ook of de zon al op een oppervlak geschenen heeft. Zo kon je op foto’s die we ’s ochtends vroeg gemaakt hadden, goed zien op welk deel van de gevel de zon al stond. We waren dan ook blij dat we een expert uitgenodigd hadden om ons te helpen bij de interpretatie van onze warmtebeelden.”

Veel opgestoken

Henk gaf veel algemene informatie en liet daarbij ook terugkerende patronen zien. “De grote warmtelekken zie je vaak bij de deuren en de ramen”, weet Janneke nu. “Gordijnen kunnen de warmte vrij goed tegen houden, ook achter een deur, maar dan moeten ze wel goed aansluiten. Op een paar foto’s die binnen in een huis gemaakt waren, kon je dat goed zien. Onder het dak blijft juist warmte hangen, ook dat was zichtbaar op de foto’s. Vlak boven de grond kon je op veel warmtebeelden ook het effect waarnemen van de uitstraling van de bodem: de onderste steden kleurden wat roder dan de stenen erboven. Allemaal dingen die ik als leek totaal niet wist. En ik ben zeker niet de enige ben die veel heeft opgestoken.”

Isolatieactie loopt nog

Wie zijn eigen huis herkende in de foto’s die Henk besprak, kreeg de gelegenheid om direct vragen te stellen. Janneke: “Henk kon in een uur natuurlijk niet alle foto’s behandelen, maar na de pauze kon iedereen nog bij hem terecht voor meer uitleg bij de beelden van het eigen huis. Iedereen ging met een goed gevoel naar huis. En met een helder idee van wat er nog aan de isolatie van zijn huis te verbeteren valt. Voor wie daarin aanleiding ziet om in actie te komen, hebben we nog een mooi isolatieaanbod lopen. Daarover is meer informatie te vinden op onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?