Warmtebeelden van je huis: wat zeggen ze eigenlijk?

13 februari 2018

Warmtebeelden maken is leuk, maar wat zeggen die kleurige plaatjes nou eigenlijk? Wat zie je precies? Buurkracht-medewerkster Marije Nubé maakte warmtebeelden van haar eigen huis en vroeg energieadviseur Roy Heijsterman van Nibag – zelf inwoner van Buurkrachtbuurt Sint Agatha - te helpen bij de interpretatie. Dat wilde hij wel.

Marije maakte de beelden op een zachte winteravond, bij een buitentemperatuur van 12 °C. “De beste warmtebeelden krijg je als het buiten minder dan 6 °C en binnen warmer dan 19 °C is”, begint Roy. “En dan liefst op een avond zonder wind, regen, sneeuw of zon. Maar ondanks dat de beelden niet onder ideale omstandigheden gemaakt zijn, is er aardig wat op te zien.”

Lekken ontdekken met vlekken

De voorgevel

Buurkracht voorgevel
Voorgevel

Roy: “De gevel is over de hele linie egaal gekleurd. Je ziet wel dat onder de dakgoot warmte ontsnapt, en ook bij de aansluiting met de buren lekt warmte. De lichtere kleur onder de ramen beneden kan erop wijzen dat er kelderramen zitten, of dat er warmte door de muur komt van de radiatoren die erachter zitten.”

Marije: “Onder die ramen zitten inderdaad radiatoren. Daar moeten we dus maar eens naar kijken! Misschien kunnen we dat verhelpen met radiatorfolie.”

Dak

Buurkracht dak
Dak

Roy: “Ook het dak is mooi egaal; er zijn geen warmtelekken zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn; als de verwarming boven niet aanstaat, krijg je een vergelijkbaar beeld; dan lekt er ook geen warmte weg en zie je dus geen kleurverschil zoals bijvoorbeeld onder de dakgoot bij de buren.”

Marije: “Boven staat de verwarming inderdaad lager, maar we hebben onlangs ook het dak laten isoleren. Ik ben dus blij dat er zo te zien geen grote warmtelekken zijn!”

Zijgevel

Buurkracht zijgevel
Zijgevel

Marije: “Ik heb die vlekken op de muur even gecontroleerd. Links zie je onze ramen met luiken, die luiken zijn wat donkerder. Het lichtvlekje naast het grotere raam is een stroomkastje van de gemeente en de donkere vlek rechts is een verkeersbord.”

Roy: “Dan hebben jullie een mooie egale zijmuur, zonder lekken. De ramen beneden lichten wél op, ook al hebben jullie dubbelglas. Ramen laten altijd meer warmte door dan gevels."

Speciaal voor Buurkrachtbuurten

Wil je ook warmtebeelden van je huis en woon je in een Buurkrachtbuurt? Hier vind je er meer informatie over.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?