Warmtebeelden onder de loep in Polhaar-Oost

03 maart 2017

Wat zegt het dat mijn ramen rood kleuren en mijn dak blauw? Van de 29 huishoudens die in Polhaar-Oost (Dalfsen) onlangs hun woning lieten vastleggen op warmtebeelden, was op 3 maart ongeveer de helft vertegenwoordigd in het Gruuthuuske. Daar kregen ze uitgebreid uitleg van energieadviseur Henk Kasper over wat die warmtebeelden vertellen over de isolatie van de huizen.

Buurkracht buurtbijeenkomst polhaar oost
Buurtbijeenkomst Polhaar-Oost over warmtebeelden

Henk had van tevoren een aantal warmtebeelden toegestuurd gekregen en ging uitgebreid in op allerlei bijzonderheden die daarop te zien waren. Janneke Dijkhof van het buurtteam: “Een infraroodcamera geeft warme plekken rood weer en koude blauw. En daar zit een heel spectrum tussen. Maar Henk maakte goed duidelijk dat je uit de beelden niet te snel conclusies kunt trekken. Zo betekent rood niet altijd een warmtelek. Een oppervlak kan bijvoorbeeld ook rood kleuren omdat de zon er op schijnt. Andersom kan een slecht geïsoleerde muur er toch koel uitzien als binnen de verwarming nog niet lang genoeg aanstaat. Ook de wind, de lichtinval en de oppervlakken zelf kunnen de kleuren beïnvloeden. Maar als je op de valkuilen bedacht bent, valt er zeker interessante informatie uit de warmtebeelden te halen.”

Veel opgestoken

Opvallend vond Janneke bijvoorbeeld dat veel voordeuren warmte doorlaten. “Niet alleen door kieren eromheen, ook de deuren zelf lekken energie. Vaak meer nog dan de ramen en zeker meer dan de muren. Daar is nog veel winst te boeken, niet alleen bij mensen thuis, maar ook door de industrie die deuren maakt. Een opmerkelijk detail was ook de knalrode telefoonoplader op een voorbeeldfoto die in een woonkamer gemaakt was. Wat je op een aantal beelden ook zag, is dat zware gordijnen de warmte aardig tegenhouden. Het werd in elk geval helder dat hier en daar nog veel te verbeteren valt.”

Isolatieactie loopt nog

Om bezoekers meteen een idee te geven wat ze kunnen doen om de isolatie van hun woning te verbeteren, was ook Michael van Oostveen van isolatiebedrijf Duits van de partij. Janneke: “Dit bedrijf heeft ook in Pleijendal, de eerste Buurkrachtbuurt in Dalfsen die uit Groen Gebogen voortkwam, al isolatiewerkzaamheden uitgevoerd. Michael had ook een paar warmtebeelden meegenomen van een huis dat inmiddels geïsoleerd is. Op de foto’s van ‘voor de behandeling’ kon je zien dat dat geen overbodige luxe was. Daarnaast gaf Michael een aantal handige tips en legde hij uit hoe zijn bedrijf te werk gaat. Verschillende buurtgenoten hebben hem meteen benaderd voor een persoonlijk advies of een offerte.”

Blik vooruit

Ook na het officiële programma bleef het nog lang gezellig. “Henk had beloofd dat hij niet weg zou gaan voordat hij alle vragen van bezoekers beantwoord had. Daar heeft hij zich aan gehouden. Het bleef nog lang gezellig.” Het team gaat zich nu beraden op vervolgstappen. “De actie voor zonnepanelen in de buurt loopt nog en voor isolatie kan iedereen offertes opvragen via onze buurtpagina. Misschien wordt onze volgende activiteit wel een gasvrije avond. We houden de buurt op de hoogte.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?