Warmtebeelden in beeld bij Ekenrooi

22 april 2015

Als Buurkrachtbuurt maakte Ekenrooi een vliegende en vooral ook originele start. Reden genoeg voor de cameraploeg van ‘Ons Huis Verdient Het’ om eens in deze buurt in het Brabantse Aalst te gaan filmen.

Buurkracht 151009 schuipui ekenrooi
Ekenrooi

Meestal gaan de buurtteams eerst met flyers de buurt in om hun buurtgenoten over Buurkracht te informeren. Frits Steenberghe uit Aalst pakte het anders aan: “Ik hoorde begin dit jaar dat Buurkracht ook warmtecamera’s uitleent, en heb ik er meteen één aangevraagd. Toen ik die binnen had, heb ik een partytent in het winkelcentrum neergezet om te kijken of er mensen geïnteresseerd waren in warmtebeelden van hun huis. Binnen een paar uur had ik 44 gegadigden op een lijst staan.”

Frappant

De actie met de partytent kon de cameraploeg van Ons Huis Verdient Het niet meer in beeld brengen, maar wel een deel van wat er daarna gebeurde. De opnamen begonnen dan ook met een gesprek aan tafel bij Frits thuis, waar het buurtteam de foto’s besprak. Die waren allemaal nog net voor de lente doorbrak, gemaakt. “We namen de foto’s door: wat zien we nu eigenlijk”, vertelt Frits. “Een paar dingen waren wel frappant. Bijvoorbeeld dat bij een bepaald type woningen waarvan er nogal wat in de buurt staan, in één hoek in het dak bij alle woningen warmte lekt. En dat het dubbel glas dat dateert uit de jaren zeventig en tachtig niet echt goed meer functioneert.”

Stralende zon

Vervolgens ging het team naar buiten om onder de stralende zon nog wat na te praten, maar ook om rond te lopen in de buurt en beelden te maken van een aantal woningen die ook op warmtebeelden zijn vastgelegd. Frits: “Ondertussen heeft ook een energieadviseur namens Buurkracht een woning in onze buurt gescand op besparingsmogelijkheden, en de buurt in z’n geheel onder de loep gehouden. Ook hij heeft voor de camera verteld wat hem zoal is opgevallen.”

Benieuwd

Frits zelf en zijn buurtteamgenoot Freek Smit werden beide geïnterviewd voor het programma. “Op het laatst vond ik het niet meer zo leuk”, geeft Frits toe. “Alles moest tien keer gefilmd worden: van voren, van achteren, van opzij. Maar dat hoort er kennelijk bij. En ach, het is voor de goede zaak. Ik ben benieuwd wat ze ervan maken.”

Ekenrooi zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op zondag 3 mei om 11.20 uur op RTL4.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?