Warmtebeelden aanleiding voor nieuwe ketel

11 februari 2016

In Made-Noord vond in januari een ‘Warmtecamera Safari’ plaats, een ronde door de buurt met de warmtecamera. Een actie van Duurzaam Drimmelen in samenwerking met het buurtteam van Buurkracht. Ook het huis van Jan van Dijk werd van binnen en buiten gefotografeerd. De warmtebeelden trokken hem over de streep: er komt een nieuwe ketel.

Buurkracht warmtbeeld
Warmtecamera legt warmtelekken bloot

Jan had zich aangemeld voor warmtebeelden uit nieuwsgierigheid. “Mijn huis is begin jaren negentig gebouwd. Ik verwachtte dan ook dat het redelijk geïsoleerd zou zijn. Maar je weet nooit wat je allemaal tegen kunt komen. Ik dacht: misschien leveren warmtebeelden wel nieuwe informatie op voor mij en brengen ze zwakke plekken aan de oppervlakte waar ik wat aan kan doen.”

Onverwacht warmteverlies

Dit bleek bij Jan inderdaad het geval. Op de warmtefoto’s was duidelijk te zien dat de schacht waardoor de warmte van de cv-ketel op zolder langs de buitenmuur naar beneden wordt geleid, behoorlijk wat warmte verliest. “Een deel van de warmte bereikt de huiskamer dus niet. Dat heb ik nooit in de gaten gehad.” Voor Jan reden genoeg om in te grijpen. “De buizen die door de schacht lopen, ga ik beter laten isoleren. En dan komt er ook een nieuwe ketel. De huidige is al 25 jaar oud. Een van de eerste hr-ketels en indertijd het beste van het beste. Hij loopt nog altijd prima. Maar nieuwe modellen hebben veel betere systemen voor de beluchting van buitenaf en zijn veel efficiënter. Als ik toch met de verwarmingsbuizen aan de gang ga, dan kan ik net zo goed meteen een nieuwe ketel aanschaffen.”

Ook energie besparen?

Wil jij net als Jan weten wat je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken? Kom dan op dinsdag 15 maart naar het 4D-Café over energiereductie in ’t Trefpunt in Made (Raadhuisplein 1A). Daar vertellen Peter van Oppen en Kees van den Berg van Duurzaam Drimmelen en Steve Duzanson van Buurkracht je graag meer over de mogelijkheden om in jouw huis geld en energie te besparen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?