Warme winterse gezelligheid in Vries

16 januari 2016

Dat is nog eens een warm welkom: bij de buurtbijeenkomst in Vries op 12 januari ontving het buurtteam de bezoekers met glühwein, warme chocomel en vuurkorven. Zou dat het geheim zijn van die bijzonder hoge opkomst?

Buurkracht img 20160112 wa0009
Grote belangstelling voor energie besparen in De Fledders

Bijna tachtig belangstellenden kwamen op de bijeenkomst af. Voor de glühwein, de gezelligheid, maar ook om zich te laten informeren over de mogelijkheden om samen energie te gaan besparen. Oscar Rietkerk van het buurtteam is blij verrast. “Het was meteen gezellig. Gelukkig hadden we genoeg ingeslagen.” Wel moesten er nog wat stoelen in de zaal bij gezet worden, maar toen kon het officiële gedeelte dan ook van start. Het buurtteam stelde zich voor en vertelde over zijn plannen. “Uit een inventarisatie van de gemeente bleek dat juist in De Fledders nog niet veel gebeurt op het gebied van energie besparen. Toevallig wonen in deze buurt verschillende leden van de plaatselijke energiecoöperatie, onder wie ik”, zegt Oscar. “Vandaar dat wij benaderd zijn met de vraag of we hier niet iets wilden opstarten. Zo hebben we een buurtteam opgericht.”

Wakker schudden

Dit buurtteam krijgt ondersteuning van Buurkracht. Buurtbegeleider Marjan Hendriks was ook aanwezig om uit te leggen wat dat inhoudt. Een belangrijk hulpmiddel dat Buurkracht biedt, is de website. Met een filmpje liet Marjan zien hoe je via buurkracht.nl op de hoogte kunt blijven van lopende acties in de buurt, en, minstens even leuk, hoe je er je eigen energieverbruik kunt volgen en vergelijken met het gemiddelde van de buurt. Oscar denkt dat dit bewoners kan wakker schudden.

Kansen voor vloerisolatie

Om die bewustwording alvast aan te wakkeren, was ook energieadviseur Floris van Dijk uitgenodigd. Hij heeft in de buurt onderzocht waar de besparingsmogelijkheden liggen. Oscar: “In De Fledders staan veel rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen. Daarom hebben we een energiescan uit laten voeren in een hoekhuis van een rijtje. Een kruising tussen die twee typen en daardoor het meest representatief. Uit de scan kwam wat we al verwachtten: dat we in de buurt nog veel winst kunnen halen. En dat vooral vloerisolatie een interessante optie is om samen op te pakken. Omdat veel huishoudens daar nog weinig aan gedaan hebben en ook omdat het comfortverhogend is, zeker in deze buurt waar het snel kil kan worden door vocht onder de huizen.”

Warmtebeelden in trek

De klapper van de avond was de presentatie van de warmtecamera. Vanaf eind januari heeft het buurtteam deze drie weken gereserveerd om in de buurt de warmtelekken in beeld te brengen. De belangstelling daarvoor is enorm: al op de avond zelf meldden zich ruim veertig huishoudens aan voor een fotosessie in en rond hun huis. Nu de actie ook op de website staat, is het aantal inschrijvingen verder toegenomen. “Dat wordt hard werken”, zegt Oscar lachend. “De eerste week willen we gebruiken om de camera te testen op onze eigen huizen. Vervolgens gaan we de opgegeven adressen over een aantal vroege ochtenden verdelen. Op dat tijdstip staat er nog geen zon op de gevels, waardoor de beelden beïnvloed kunnen worden. We sturen de bewoners van tevoren een mailtje met het verzoek om voor één keer ’s nachts de verwarming aan te laten en ook te stoken in ruimtes waar dit anders niet gebeurt. Dat helpt bij de interpretatie van de beelden.”

Goede vooruitzichten

Van het energiemarktje dat gepland stond aan het einde van de bijeenkomst, werd op het laatste moment afgezien. “Daarvoor was het eigenlijk te vol. Bovendien werden wij, Marjan en Floris onmiddellijk vanzelf door bewoners aangeschoten, dus het was ook niet echt nodig.” Oscar is optimistisch over het vervolg voor Buurkracht in De Fledders. “Het ziet er goed uit. Zowel bij de Warmtetour in november als op de buurtbijeenkomst was het heel druk. We hebben zo veel aanmeldingen voor warmtebeelden dat we er misschien wel een stop op moeten zetten. Wie nog mee wil liften, moet dus snel zijn. Wij gaan ondertussen weer een nieuwe bijeenkomst organiseren om een toelichting bij de beelden te geven die binnenkort in de buurt gemaakt worden. En misschien kunnen we dan ook al een eerste echte bespaaractie presenteren.”

Bekijk de presentatie van het buurtteam

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?