Warme voeten met vloerisolatie

12 november 2017

Altijd last van koude voeten in het stookseizoen? Wordt het snel kil in huis? Dat klinkt als: tijd voor vloerisolatie. Daar wordt je huis een stuk comfortabeler van. En er is meer mogelijk om je huis meer comfortabel én meer energiezuinig te maken

Hoe werkt vloerisolatie?

Buurkracht schermafbeelding 2017 04 20 om 13.41.25
10% van de warmte in huis verlies je via een ongeïsoleerde vloer

Bij vloerisolatie wordt er een isolatielaag tussen je vloer op de begane grond en de bodem geplaatst. Daarmee hou je de warmte boven de vloer en het optrekkende vocht en de kou eronder. De meest voorkomende, effectiefste en goedkoopste manier om je vloer te isoleren, is aan de onderkant van je vloer, via de kruipruimte.

Wat levert het je op?

De voordelen van vloerisolatie zijn:

  • geld: je energielasten dalen
  • comfort: de vloer voelt niet meer koud aan
  • geen vocht en tocht meer vanuit de kruipruimte
  • milieuwinst: je brengt je CO2-uitstoot omlaag
  • een beter energielabel, goed voor de waarde van je huis

Hoe breng je vloerisolatie aan?

Buurkracht schermafbeelding 2017 04 20 om 13.42.59
Vloerisolatie breng je in een dag aan

Voor vloerisolatie moet je de kruipruimte in. Dan is het een kwestie van het isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer bevestigen. Hoe je dat handig doet, hangt af van het isolatiemateriaal. Breng daarnaast op de bodem van je kruipruimte een dampremmende folie aan om te voorkomen dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Voor kruipruimtes waar af en toe water in staat, is er luchtkussenfolie dat kan drijven. Ook een laagje piepschuimchips kan dan uitkomst bieden.

Is vloerisolatie geschikt voor jou?

Buurkracht schermafbeelding 2017 04 20 om 13.41.50
De geïsoleerde vloer kan niet afkoelen

In woningen van na 1983 is de vloer geïsoleerd. Is je huis van voor die tijd? Zoek dan onder de vloer naar isolatiemateriaal, of boven de vloer onder de vloerbedekking. Vind je niks, dan kun je aan de slag. Is je kruipruimte moeilijk begaanbaar, maar wel minimaal 20 centimeter hoog, dan kun je isolatie op de bodem aanbrengen. Je comfort- en energiewinst is dan iets lager.

Welk isolatiemateriaal kies je?

Voor vloerisolatie is Tonzon heel populair; dat zijn een soort luchtzakken met aluminiumfolie. Ook PUR, glas- en steenwol worden veel gebruikt. De meest gebruikte materialen voor bodemisolatie zijn parels en schelpen. Lees in dit artikel bijvoorbeeld de voor- en nadelen.

Wat als je huis geen kruipruimte heeft?

Dan kun je eventueel isoleren óp je vloer. Net zo effectief, maar duurder, en het heeft gevolgen voor je drempels, deuren en plinten en hoogte van je kamer. Of, als je bijvoorbeeld toch vloerverwarming overweegt, dan kost het relatief weinig extra moeite en geld om een hele nieuwe vloer met isolatie te nemen.

Wat kost vloerisolatie?

Je investering heeft een rendement van 7 procent, je verdient de uitgave meestal in negen jaar terug. Bron: Milieu Centraal.

Wat je nog meer kan doen

In het filmpje hieronder zie je de familie Keesmaat die al aan de slag is gegaan met vloerisolatie. En bekijk ook eens het overzicht met tips voor de aanschaf van andere grote bespaarmaatregelen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?