Warme jas voor woningen in Heeten

15 mei 2017

Na eerdere succesvolle acties met zonnepanelen en slimme thermostaten richt Energiek Heeten dit voorjaar de pijlen op isolatie. Op 11 mei was er een bijeenkomst in Kulturhus Trefpunt voor bewoners van de buurten rondom de Herfkensstraat en Oltheeten. Een maand eerder was er al eenzelfde bijeenkomst voor de buurt rondom de Holterweg. Ruim 20 bewoners hebben zich inmiddels aangemeld voor de isolatie-actie die op komst is. Hoe meer gegadigden, hoe liever!

Buurkracht buurkracht heeten herfkensstraat en oltheeten buurtbijeenkomst
Buurkracht Heeten rondom Herfkensstraat en Oltheeten buurtbijeenkomst

Jan Schonenberg van Energiek Heeten: “Rondom de Herfkensweg en Oltheeten staan jarenzeventigwoningen. In die periode stond isolatie nog in de kinderschoenen. De woningen hebben daarom energielabel C en D, wat betekent dat er nog aardig wat winst te behalen valt.” Waar die winst uit bestaat, konden een paar bezoekers uit eigen ervaring vertellen. Zij hadden al veel aan hun woning gedaan. “Comfort was voor hen het belangrijkste pluspunt. Door isolatie hadden ze geen last meer van koude tocht en voelde hun woning veel lekkerder aan.”

Warme jas voor je huis met isolatie

Energieadviseur Arnold Strijker, die in de twee buurten onderzocht had waar de voornaamste besparingskansen liggen, bevestigde dat isolatiemaatregelen veel kunnen opleveren voor de bewoners. Na een welkomstwoord van Jan Oostewechel van Energiek Heeten en een korte presentatie over Buurkracht van buurtbegeleider Rana Berends, ging hij hier verder op in. Hij legde uit hoe je isolatie kunt vergelijken met een warme jas die de warmte binnenhoudt. Met name in dak-, spouwmuur- en vloerisolatie zag hij veel besparingspotentie.

Felrode muren op de warmtebeelden

Energiek Heeten had graag met warmtebeelden in beeld willen brengen waar de warmtelekken zitten in de woningen van Oltheeten en Heeten rondom de Herfkensweg, maar de temperatuur buiten is daarvoor inmiddels te hoog. Gelukkig had Jan Oosterwechel al eerder dit jaar warmtebeelden van de vergelijkbare buurt rondom de Holterweg gemaakt die hij kon laten zien. Die spraken ook deze avond tot de verbeelding. Jan: “Op de warmtebeelden was goed te zien waar woningen warmte verliezen. Bij een ongeïsoleerde muur kon je bijvoorbeeld de warmte-uitstraling van radiatoren of cv-ketels goed zien: daar kleurden de muren felrood.”

Isolatie-actie op komst: blijf op de hoogte

Vanwege de spannende halve finalewedstrijd Ajax-Lyon en het optreden van onze O’G3NE in de halve finale van het Songfestival was de bijeenkomst kort maar krachtig. Jan: “In het najaar organiseren we een aparte bijeenkomst over warmtepompen en zonneboilers voor heel Heeten. Maar eerst gaan we nu offertes aanvragen bij isolatiebedrijven en het beste bedrijf met de beste prijs selecteren. In juni of juli komen we met het aanbod voor de drie buurten en kunnen de werkzaamheden van start gaan. Ruim 20 potentiële deelnemers hebben zich inmiddels aangemeld voor deze actie. Andere bewoners die ook overwegen mee te doen, kunnen zich alsnog melden via buurkracht.nl/heeten-rondom-holterweg, heeten-rondom-oltheeten, heeten-rondom-herfkensstraat en duurzaamheeten.nl.”

Heeten rondom Holterweg

Heeten rondom Oltheten

Heeten rondom Herfkensstraat

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Heeten rondom Holterweg

Heeten rondom Oltheten

Heeten rondom Herfkensstraat