Warme doorstart in Hintham-Zuid

09 mei 2016

Is er nog animo voor samen energie besparen in Hintham-Zuid? De energiemarkt die op 7 mei plaatsvond in sociaal-cultureel centrum De Biechten trok in elk geval behoorlijk wat belangstelling. Ondanks het stralende zomerweer.

Buurkracht f43d10944bb2155a6e3f80436c99f8d1
Veel belangstelling voor zonnepanelen

“Het weer was onze grootste concurrent”, vertelt Jos Derks van het buurtteam, de drijvende kracht achter de energiemarkt. “En we zaten in het laatste weekend van de vakantie. Toch zijn er tegen de 50 bezoekers op De Biechten afgekomen. De eersten stonden 10 minuten voor het begin voor de deur en de laatsten kwamen 5 minuten voor sluitingstijd binnen. De aanbieders die we hadden uitgenodigd hebben continu aanloop gehad en mensen uitgebreid kunnen informeren.”

Vier stands met verschillende aanbiedingen

Buurkracht 0de8e7df73df48d804fbbdb892b831c8
Ondanks mooi zomerweer toch continu bezoekers

Op energiemarkt hadden vier aanbieders een standje ingericht met folders en materialen: een isolatiebedrijf, een installateur van cv-ketels, een specialist in zonnepanelen en een bedrijf dat een nieuw type warmtewisselaar demonstreerde. De eerste drie hebben bij de eerdere acties in Hintham-Zuid al heel veel werkzaamheden in de buurt uitgevoerd en hebben nu hun aanbod verlengd. Nieuw is de actie met de warmtewisselaar. “Daarmee kan het rendement van je cv-ketel 10 tot 20 procent omhoog”, legt Jos uit. “Ik heb er al één, dat bevalt me heel goed.” Jos zelf liet op een groot tv-scherm zien hoe je je als buurtbewoner kunt aanmelden op buurkracht.nl/hintham-zuid en hoe je dan onder andere je eigen energieverbruik kunt volgen en vergelijken met het gemiddelde van de buurt.

Recht op het doel af

Alle aanbieders namen ruim de tijd om bezoekers uitgebreid te informeren over hun producten, diensten en buurtaanbieding. “Van tevoren hebben we een uitnodiging rondgebracht in de buurt met een krantje erbij waarin persoonlijke ervaringen van buurtgenoten stonden. Mensen wisten dus wat ze konden verwachten en kwamen duidelijk op een bepaalde maatregel of actie af. Eigenlijk net als wanneer je op een auto uit bent: dan ga je heel gericht naar een garage die een paar merken verkoopt waarvan je een paar modellen eens goed wilt bekijken. Dat gebeurde hier ook. De vier aanbieders hadden geen van allen te klagen over interesse. Vooral de leverancier van zonnepanelen had het druk, dat is logisch in deze periode van het jaar. Hij heeft al tijdens de energiemarkt verschillende afspraken gemaakt om bij mensen thuis een persoonlijke offerte op te komen maken. En ik weet van een paar mensen die op vakantie waren, dat die dat ook willen.”

Liever naar de energiemarkt

Hintham-Zuid is blijkbaar nog niet klaar met samen energie besparen, concludeert Jos. “We hebben natuurlijk al veel gedaan in deze buurt en veel huishoudens hebben al in maatregelen geïnvesteerd. Ik wilde met deze markt dan ook aftasten of het nog zin heeft om weer met acties te komen. Of de buurt er nog voor te porren is. Als ik zie hoeveel mensen ervoor gekozen hebben om de energiemarkt te bezoeken in plaats van er lekker op uit te gaan, denk ik dat we een leuke doorstart kunnen maken.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?