Lenteactie: vraag het je buren
Lijkt het je wel wat om met je buren energie te besparen? Zet de eerste stap en ga het gesprek aan! Om je daarbij een handje te helpen geven we dit voorjaar een aantal speciale burendiners weg.
03 november 2015
In Drenthe is de campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’ gestart. Met als doel: alle Drentse woningen warm, comfortabel en energiezuinig maken met isolatie. Een heuse ‘Warmtetour’ trekt door de provincie. Op 29 oktober streek de karavaan in het dorpshuis van Buurkrachtbuurt Nieuw-Roden neer. En niet voor niks: ruim zeventig geïnteresseerden kwamen hun licht opsteken.
De Warmtetour is een initiatief van de Drentse Energieloketten in samenwerking met de Natuur en Milieu Federatie Drenthe. Diverse partijen in verschillende gemeenten hebben zich aangesloten, waaronder de Energie Coöperatie NoordseVeld en Buurkracht in Noordenveld, waar Nieuw-Roden deel van uitmaakt. “De zaal zat helemaal vol”, vertelt Klaas Dolsma. Hij is zowel lid van de energiecoöperatie als van het buurtteam in Nieuw-Roden. “Je kon merken dat het dáár in elk geval goed geïsoleerd is; het was er behoorlijk warm met al die mensen!” Maar dat was niet meer dan een luxeprobleem; Klaas vond het vooral een heel geslaagde avond.
Het programma opende met een uitgebreide presentatie van het Energieloket Drenthe. Daarin passeerde een breed scala aan isolatiemethoden en –materialen de revue. Klaas: Het Energieloket ging ook in op de woningen in Nieuw-Roden en wat de bewoners kunnen doen om hun huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. De vuistregel luidt: hoe ouder het huis, hoe meer je waarschijnlijk kunt doen. Zo hebben veel woningen van voor 1987 nog geen spouwmuurisolatie. Daar kun je al een grote slag mee slaan.”
Uit de inbreng uit de zaal maakte Klaas op dat veel bezoekers zich al serieus in de materie hebben verdiept. “Er kwamen vrij gedetailleerde bouwtechnische vragen aan de orde. Zoals: ‘Krijg je als je pur gebruikt geen koudebrug naar je fundament?’ Het was ook leuk dat er mensen opstonden om iets over hun eigen ervaringen te vertellen. Iemand was bijvoorbeeld heel tevreden over zijn bodemisolatie met kunststof. Waarop iemand anders weer opmerkte dat je die er wel weer uit moet halen als je je kruipruimte in moet om aan je leidingen te werken. Zo ontstonden interessante discussies.”
Ook Energie Coöperatie Noordseveld en Buurkracht kregen de gelegenheid om zich te presenteren. Dat deden ze samen, in een duopresentatie. Klaas: “We hebben toegelicht wat we voor de bewoners van Nieuw-Roden kunnen betekenen als ze samen met maatregelen aan de slag willen. Als energiecoöperatie hebben we bijvoorbeeld een lijst met voorkeursleveranciers uit de regio. Daarnaast kunnen we samen met Buurkracht ondersteunen bij het aanvragen en beoordelen van offertes. We hebben ook nog een keer gewezen op de website van Buurkracht, en wat bewoners daar allemaal kunnen doen. En we hebben alvast activiteiten aangekondigd die de komende tijd op ons programma staan. Zo gaan we in januari met een warmtecamera van Buurkracht het dorp in.”
Na de presentaties konden de bezoekers de informatiemarkt op die ook al klaarstond. Met stands van leveranciers, de gemeente, het Energieloket, Natuur en Milieufederatie en allerlei andere deelnemende partijen. Team Nieuw-Roden –Energie Coöperatie NoordseVeld en Buurkracht – had zich bij de gezamenlijke stand gehuld in oranje Buurkrachtwindjacks. “Lekker herkenbaar”, aldus Klaas. “Zo konden mensen ons makkelijk aanspreken. We hebben al 12 aanmeldingen binnen van mensen die graag warmtebeelden van hun huis willen. Het Energieloket heeft gegevens verzameld van mensen die erin geïnteresseerd zijn in gezamenlijke isolatieacties. Ik heb gehoord dat dat er rond de vijftien zijn. We komen weer snel bij elkaar om te bespreken of we kunnen starten en hoe we dat gaan oppakken en begeleiden.”