Warm worden van de warmtepomp?

17 mei 2016

De vraag naar warmtepompen groeit gestaag. Daarbij helpt het dat het Ministerie van Economische Zaken dit jaar 70 miljoen euro subsidie ter beschikking stelt voor investering in duurzame energie. Zo kun je op bijvoorbeeld een zonneboiler, biomassaketel of warmtepomp 500 tot 2.500 euro terugkrijgen. Maar wat haal je met een warmtepomp in huis? Wat doet zo’n apparaat en wat levert dat op? Dat vertellen een specialist en een ervaringsdeskundige uit Rolde.

warmtepomp schema uitleg techniekDe warmtepomp wordt vaak vergeleken met een omgekeerde koelkast. “Dat is de makkelijkste manier om uit te leggen wat de warmtepomp doet”, zegt Peter Wagener. Hij is voorzitter van de Dutch Heat Pump Association (DHPA), de brancheorganisatie van producenten en importeurs van warmtepompen. “Een koelkast is een geïsoleerde doos waaraan je warmte onttrekt en naar buiten leidt. Daardoor daalt de temperatuur binnenin en geeft het apparaat warmte af aan de achterkant. De werking van de warmtepomp is vergelijkbaar. In de pomp zit een vloeistof die bij lage temperatuur verdampt. Deze onttrekt warmte uit een externe warmtebron die erlangs geleid wordt zoals bodemwater of de buitenlucht. De pomp drukt die verdampte vloeistof vervolgens samen, waardoor de temperatuur verder stijgt. Zo ontstaat warmte die via de waterleidingen of het verwarmingssysteem je huis in kan.”

Een warmtepomp voor ieder huis

Peter volgt de technologische ontwikkelingen in warmtepompen op de voet. “Daarin zijn afgelopen jaren grote sprongen gemaakt”, vertelt hij. “Tegenwoordig zijn voor elk type woning, nieuwbouw of bestaande bouw, wel warmtepompen te krijgen die daarbij passen. Je hoeft allang niet meer altijd 100 meter de grond in te boren om buizen aan te leggen.” Een warmtepomp kan zowel de ruimtes in huis als het tapwater verwarmen. “Als de capaciteit groot genoeg is, heb je dan helemaal geen gas meer nodig. Een nadeel van deze volledig elektrische pompen is dat ze nog duur in zijn vergelijking met een cv-ketel. Met name in de aanschaf, en soms moet je de bestaande radiatoren of vloerverwarming ervoor aanpassen.”

Hybride: best of both worlds

Een interessante tussenoplossing vindt Peter de hybride warmtepomp. “Dat is een combisysteem. De warmtepomp verwarmt dan de ruimtes in je huis en de cv-ketel het tapwater. Alleen als het ’s winters heel koud is, springt de cv-ketel bij. Zo bespaar je tot 40 procent op je gasverbruik. Vooral voor bestaande bouw haal je met zo’n hybride systeem the best of both worlds in huis: forse besparing op je energierekening door de warmtepomp in combinatie met een goedkope, makkelijk te installeren en uitontwikkelde technologie (hr-ketel).

Dik tevreden

Met deze hybride warmtepomp hebben bewoners van verschillende Buurkrachtbuurten al goede ervaringen. Zoals Ben Ernens uit Oosterveld in Rolde. “Eigenlijk had ik een volledig elektrisch warmtesysteem gewild”, geeft hij toe. “Maar mijn vrouw wil graag op gas blijven koken. Bovendien waren met een hybride warmtepomp geen ingewikkelde aanpassingen aan mijn verwarmingsinstallatie nodig.” Ben is dik tevreden. “Ik bespaar bijna de helft op mijn gasverbruik. Dat verdien ik in 8 à 10 jaar terug. We hebben gekozen voor een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. In huis neemt hij niet veel ruimte in beslag; hij is iets breder en iets platter dan de cv-ketel waar hij naast hangt. Aan de buitenmuur hangt een soort airco, die valt niet op. En wat me vooral meevalt is het geluidsniveau. Dit systeem is stiller dan mijn ketel.”

Meer informatie: www.warmtepompplein.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?