Warm welkom voor samen energie besparen in Hart van Spierveen

27 oktober 2016

Hart van Spierveen staat open voor samen energie besparen. Dat bleek wel tijdens de eerste buurtbijeenkomst van Buurkracht op 26 oktober in het Else van der Laanhuis. Daar lieten tegen de veertig belangstellende buurtbewoners zich informeren over de mogelijkheden om hun energieverbruik te verlagen. En die zijn er nog genoeg.

Buurkracht 161026 bb foto
Geslaagde bijeenkomst in Hart van Spierveen.

Martine Harmens, Dick Boersma, Arie Meerman, Martina de Lange en Tom Stellingwerf van het buurtteam openden de avond gezamenlijk. Arie: “Wij hebben ons voorgesteld als het tweede buurtteam dat voortkomt uit energiecoöperatie Drentse Aa, na dat van De Fledders in Vries. Daar is Buurkracht inmiddels een groot succes. Dat heeft ons geïnspireerd om ook in onze buurt aan de slag te gaan met samen energie besparen. Zo hebben we dat ook verteld. Het is ons doel om op die manier minstens tien procent van de bewoners van Hart van Spierveen aan het besparen te krijgen. Of dat nou is via betere isolatie, ledverlichting of gedragsverandering. Hoe meer hoe beter.”

Drie woningen onder de loep

Wat precies de rol van Buurkracht is, lichtte buurtbegeleider Marjan Hendriks toe in een korte presentatie, mét filmpje. “Ze maakte duidelijk op welke manieren Buurkracht ondersteuning biedt en wat daar de meerwaarde van is”, vertelt Arie. “Buurkracht helpt ons bijvoorbeeld om bekendheid te geven aan onze activiteiten, om mensen bij elkaar te brengen en om uit te zoeken wat in onze buurt de beste mogelijkheden zijn om te besparen op onze energierekening. Zo heeft Buurkracht een energieadviseur op Hart van Spierveen af gestuurd. Die heeft drie woningen onder de loep genomen die representatief zijn voor onze buurt. Ook hij was aanwezig om zijn bevindingen met ons te delen.”

Besparen door je ventilatiesysteem te reinigen

Voor bewoners leverde het verhaal van de energieadviseur zeker nieuwe inzichten op. “Zelfs voor ons als buurtteam”, zegt Arie. “Onze buurt lijkt in verschillende opzichten op De Fledders in Vries, dus we hadden ook ongeveer dezelfde besparingsmogelijkheden verwacht. Maar onze huizen zijn iets later gebouwd, en dat bleek qua isolatie al heel veel te schelen. Die is in Hart van Spierveen eigenlijk al vrij goed. Ook hebben al vrij veel huizen zonnepanelen, al is daar zeker nog winst te halen. De adviseur merkte ook op dat de dubbele beglazing in de meeste huizen al behoorlijk op leeftijd is. Ook de cv-ketels zijn niet overal even modern. En wat veel bezoekers verraste, was dat er ook heel wat te winnen valt met het schoonhouden van de ventilatiesystemen. Daar denk je niet zo snel aan, maar in onze huizen blijkt dat heel zinvol te zijn. Ik kan me goed voorstellen dat we daar een gezamenlijke actie voor gaan opzetten.”

Heerlijke cake voor de vragenronde

Na de pauze, met heerlijke zelfgebakken cake van Martina, was er alle ruimte voor vragen uit het publiek. “Die waren er heel wat. Bijvoorbeeld wat je als huurder kunt doen. En over bodemisolatie; of dat ook een goede manier is om vocht uit de grond te weren. Onze buurt ligt heel laag, dus in bepaalde periodes hebben we nogal eens last van vocht. Ook als vloerisolatie, dus direct onder je vloer geen optie is, kun je daar met bijvoorbeeld met korrels op de bodem van je kruipruimte toch iets aan doen. Daarnaast hebben we nog even stilgestaan bij energiezuinige apparatuur: wanneer is het de moeite om je oude koelkast of vriezer te vervangen? Ook zoiets zouden we samen kunnen oppakken.”

Warmtecamera en andere vervolgstappen

Arie Meerman van het buurtteam is opgetogen over de avond: “De opkomst kwam dicht in de buurt van wat we gehoopt hadden. En je kon merken dat de mensen echt enthousiast waren. Ze luisterden geïnteresseerd en nauwlettend en stelden volop vragen. Na afloop heb ik veel positieve reacties gekregen: prima initiatief om de hele buurt te betrekken bij energiebesparing. We gaan nu inventariseren waar in onze buurt de grootste animo voor is. We hebben veel formulieren binnengekregen waarop buurtgenoten dit hebben ingevuld. Op basis daarvan bepalen we wat de vervolgstappen worden. In elk geval krijgen we deze winter de warmtecamera van Buurkracht waarmee we warmtelekken in onze huizen kunnen opsporen. We houden de buurt op de hoogte via onze buurtpagina.”

Hart van Spierveen

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Spierveen