Warm welkom voor isolatie in Willemsoord

27 februari 2018

De informatieavond over isolatie en isolatieglas van Duurzaam Willemsoord op 21 februari was een schot in de roos. Enthousiaste bewoners lieten zich in Café De Steen bijpraten over de mogelijkheden en het aantrekkelijke aanbod van het aanwezige isolatie- en glaszettersbedrijf. Een fiks aantal bezoekers vroeg direct een persoonlijke offerte aan. Aanhaken kan nog: meer informatie is te vinden op buurkracht.nl/willemsoord.

Buurkracht willemsoord verslag
Het team van Duurzaam Willemsoord

Bart Kraan van Duurzaam Willemsoord heette iedereen van harte welkom en vertelde kort waar de bewonersgroep voor staat: een energieneutraal Willemsoord. Dat wil Duurzaam Willemsoord bereiken met energiebesparing en duurzame opwek. Alex de Ruiter van Buurkracht lichtte vervolgens toe hoe Buurkracht het dorp en Duurzaam Willemsoord daarbij ondersteunt. Zo heeft Buurkracht onafhankelijk energieadviseur Arnold Strijker ingeschakeld om de besparingsmogelijkheden in Willemsoord in kaart te brengen. Ook die was aanwezig om zijn bevindingen te presenteren. Volkert Roos van Duurzaam Willemsoord: “Arnold had een van onze karakteristieke koloniehuisjes in het bijzonder onder de loep genomen. In zijn presentatie liet hij zien hoe je deze 200 jaar oude woningen zo goed mogelijk kunt isoleren. Hij zag ook voldoende mogelijkheden voor zonnepanelen in het dorp.”

Forse korting op isolatie

Vervolgens kwamen de acties voor het dorp aan bod: eerst isolatie, toen isolatieglas. Volkert: “De afgelopen maand hebben we warmtebeelden van woningen in het dorp gemaakt met de warmtecamera van Buurkracht. Daarop zie je aan de kleuren waar een woning warmte lekt. Zo zie je bijvoorbeeld grote kleurverschillen tussen enkel en dubbel glas. Ook bij de schoorstenen en rondom de kozijnen verraden de beelden dat de warmte ontsnapt. In z’n algemeenheid valt er op het gebied van isolatie nog veel te doen in het dorp. Via de gemeente zijn we in contact gekomen met isolatiebedrijf Bevo uit Musselkanaal, dat bereid is een forse korting te geven op de uitvoering. Geir Lutjes van dit bedrijf liet aan de hand van de warmtebeelden zien hoe je met isolatie het warmteverlies kunt voorkomen. Daarbij ging hij ook in op de verschillende soorten isolatie en op de voor- en nadelen.”

Tijd voor isolatieglas

De tweede actie die Duurzaam Willemsoord voor bewoners in petto had, was voor isolatieglas. “Veel woningen – vooral uit de jaren 60 tot 80 – zijn opgeleverd met enkel glas”, zegt Volkert. “Dat zit er vaak nog in. Veel mensen willen daar iets aan doen, ook omdat hun kozijnen inmiddels flink verouderd raken. Als ze die vervangen, kunnen ze meteen dubbel glas nemen. Glazenier Roelof Falkena uit Steenwijkerwold, dat gespecialiseerd is in dubbel en triple isolerend glas, liet zien wat daarbij komt kijken: wat is handig? Wat juist niet? Hij liet ook mooie voorbeelden zien van hoe dat eruit komt te zien, onder andere bij een monument.”

Tevreden naar huis

De bezoekers luisterden geboeid naar de presentaties en bestookten de sprekers met vragen. Hoe zou Bevo bijvoorbeeld omgaan met spouwmuurisolatie die verouderd is en niet zo goed meer isoleert? Volkert: “Een interessante vraag. Dit bedrijf kiest ervoor om de oude isolatie te verwijderen en nieuwe in te spuiten. Achteraf gingen de leveranciers tevreden naar huis: 13 bezoekers vroegen direct een persoonlijke offerte aan voor isolatie en ook voor isolatieglas was behoorlijk wat animo.”

Meedoen kan nog

De volgende bijeenkomst gaat over zonnepanelen op eigen of andermans dak. Blijf op de hoogte en meld je aan op de website. Hier vind je ook alle details over het aanbod van de leveranciers.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?