Warm water van de zon

26 mei 2017

Recent onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat een derde van de huishoudens die nog geen zonneboiler hebben, overweegt er een aan te schaffen. En waarom ook niet? Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op je gasverbruik voor warm water.

Nog meer energiewinst halen? Bekijk het overzicht van de grote energiebesparingen. Overweeg je een zonneboiler aan te schaffen? Bekijk de vijf tips.

Hoe werkt een zonneboiler?

Buurkracht zonneboiler
Een standaard zonneboiler in een notendop

Een zonneboiler bestaat uit een of meer zonnecollectoren op het dak, een pomp, leidingen en een voorraadvat. In de zonnecollector zit een vloeistof die door de zon wel negentig graden warm kan worden. Deze vloeistof wordt naar een warmtewisselaar gepompt, waar het water in het voorraadvat ermee verwarmd wordt. Waarna het naar de naverwarmer gaat, meestal een cv-combiketel. In de zomer heb je zo voldoende warm water, in de winter moet de ketel een beetje bijspringen.

Wat levert een zonneboiler je op?

De voordelen van een zonneboiler zijn:

  • je kunt tot de helft op je kosten voor warm water besparen
  • milieuwinst: minder CO2-uitstoot
  • je wekt duurzame warmte op
  • je wordt minder afhankelijk van energieleveranciers
  • een beter energielabel, goed voor de waarde van je huis

Kan een zonneboiler bij jou?

In principe wel, maar je moet genoeg ruimte op je dak hebben om de zonnecollector(en) op te monteren. Zo veel mogelijk in de zon. Binnen heb je ruimte nodig voor het voorraadvat, het liefst zo dicht mogelijk bij het bestaande warmwatertoestel. Verder is niet elke cv-ketel geschikt om de zonneboiler op aan te sluiten. Cv-ketels met Gaskeur-NZ-sticker zijn dat in elk geval wel. En anders zijn ketels meestal voor een paar tientjes geschikt te maken met een speciale aansluitset.

Is een zonneboiler interessant voor jou?

Voor kleine huishoudens die relatief weinig warm water gebruiken, is een zonneboiler financieel minder aantrekkelijk. Je bespaart dan ongeveer € 60,- per jaar, tegen een aanschafprijs van rond de € 2.500,-. Daar staat wel milieuwinst tegenover: je bespaart gas en wekt duurzame warmte op.

Wat kost een zonneboiler en wat levert hij op?

Een zonneboiler vraagt om ruimte op je dak én binnen, voor het voorraadvat.

Je investering heeft een rendement van 1 procent, en met ISDE-subsidie in 2017 is dat 3 procent (zie www.rvo.nl). Bron: Milieu Centraal.

Op www.duurzamewarmte.nl kun je je nog verder verdiepen in dit onderwerp. Dit is een gezamenlijke site van de overheid, milieucentraal en de branches. 

Meer lezen over zonneboilers en Buurkracht?

In ons Jaarboek lees je alles over zonneboilers en andere acties die je kunt ondernemen. Ook maak je er kennis met de Buurkrachtbuurten. Laat hier je gegevens achter en wij sturen 'm graag toe. Er is ook een digitale variant

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?