Warfhuizen voor isolatie

21 maart 2018

De interesse in Warfhuizen voor energiebesparing is gewekt. De bijeenkomst over isolatie en zonne-energie op 15 maart in Dorpshuis De Warf trok aardig wat belangstelling. Bezoekers kregen inzicht in de mogelijkheden en konden meteen warmtebeelden van hun eigen huis aan een expert voorleggen en/of een afspraak maken met een isolatiebedrijf. De volgende actie staat alweer in de stijgers: energieslurpers speuren. Meer informatie is te vinden op de buurtpagina.

Buurkracht warfhuizen
Warfhuizen voor isolatie

Dick van den Berg van het buurtteam en van de Warfhuister Energie Coöperatie nam in zijn welkomstwoordje het programma van de avond door en kondigde de verschillende presentaties aan. De eerste was van buurtbegeleider Niels van Rooij, die uitlegde hoe Buurkracht al ruim 260 dorpen en buurten in Nederland ondersteunt bij energiebesparingsacties. Waaronder Warfhuizen. Onderdeel van die ondersteuning is dat Buurkracht een energieadviseur inschakelt om de besparingsmogelijkheden in een dorp of buurt in kaart te brengen. In Warfhuizen heeft Arnold Strijker van Invent die taak op zich genomen. Hij was aanwezig om zijn bevindingen te delen. Ook was Joan Stam namens de Hogelandster Energiecoöperatie (HEC) aanwezig om te vertellen over hun collectieve zonnedak, waar deelnemers al voor € 50 een zonnecertificaat kunnen kopen!

Isolatie: wat kan wel, wat kan niet?

“Een heel interessant verhaal”, vertelt Ronald Meijer van het buurtteam. “Arnold heeft een ronde door Warfhuizen gemaakt en vervolgens ingezoomd op een wat ouder huis dat representatief is voor het dorp. Aan de hand van wat hij heeft aangetroffen, wijdde hij uit over verschillende vormen van isolatie. Het is nog best lastig om bestaande huizen zoals de onze te verbeteren, maar onmogelijk is het niet. Niet alle huizen hebben spouwmuren, maar sommige wel. Daar zou je isolatiemateriaal in aan kunnen brengen. Een aantal woningen is regelrecht op de klei gebouwd, maar er zijn ook huizen met een kruipruimte die goed te isoleren valt. Dakisolatie is ook een optie, liet Arnold weten, maar omdat veel mensen niet stoken op hun zolder, is daarmee niet direct de meeste winst te halen.”

Warmtebeelden verklaard

Arnold kreeg heel wat vragen uit de zaal. Bijvoorbeeld over het risico op vochtproblemen bij vloerisolatie. Ronald: “Als je PUR aan de onderkant tegen je houten vloer aan spuit, kan zich inderdaad vocht gaan ophopen. Maar dat is te voorkomen door goed te isoleren.” Ook hadden verschillende aanwezigen hun warmtebeelden meegenomen om aan Arnold voor te leggen. “We hebben in het dorp een warmtecamera te leen gehad van Buurkracht. Zo’n 20 bewoners hebben daarmee rond hun eigen huis opnamen gemaakt. Op die beelden kun je aan de kleuren zien waar warmte weglekt. Arnold hielp te verklaren wat die lekken veroorzaakt en gaf meteen advies wat je eraan kunt doen.”

Vrijblijvende afspraken met isolatiebedrijf

Voor wie nog meer wilde weten over isolatie of meteen in actie wilde komen, had het buurtteam ook een isolatiebedrijf uitgenodigd, VIKA isolatietechniek uit Bellingwolde. Namens dit bedrijf beantwoordde Alwin Prusen tijdens de pauze vragen van bezoekers bij een geïmproviseerd standje. “Arnold had al wat gras voor zijn voeten weggemaaid, maar toch kreeg Alwin nog veel aanloop en namen veel bezoekers zijn folders mee”, zegt Ronald. “Je kon ook meteen vrijblijvend een afspraak maken voor een persoonlijke offerte; dat hebben ook een paar mensen gedaan.”

Meld je aan voor de slurper speurset

Inmiddels staat de volgende actie alweer in de startblokken: energieslurpers speuren. Ronald: “We hebben nu van Buurkracht energieverbruiksmeters te leen, apparaatjes waarmee je van alles in en om je huis met een stekker het stroomverbruik kunt doormeten. Wat kost bijvoorbeeld een droogbeurt? Hoeveel verbruikt je tweede koelkast? Is er echt zo’n groot verschil tussen ledlampen en gloeilampen? Leuk om te doen en het levert altijd wel een of twee eyeopeners op. De komende tijd laten we de speursets rouleren in het dorp. Aanmelden kan via onze buurtpagina. Daar houden we dorpsgenoten ook op de hoogte van onze acties en activiteiten.”  Ben je ook geïnteresseerd in isolatie of in de zonnepanelenactie van HEC? Neem dan contact op met het buurtteam! 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?