Warffum maakt zich op voor samen energie besparen

08 juni 2016

Werkgroep WarffumWerkt! wil samen met de inwoners van Warffum aan de slag met energiebesparing. Op 7 juni kwamen 25 inwoners naar de dorpsbijeenkomst in het Hogeland College om alles te horen over de mogelijkheden en de kracht van een gezamenlijke aanpak. De werkgroep gaat nu de wensen van het dorp op een rij zetten en vervolgstappen bepalen.

Buurkracht bb
Samen energie besparen in Warffum

Na een hartelijk welkom door Wouter Jan van den Berg van WarffumWerkt! kregen alle aanwezigen eerst een inventarisatieformulier. Hierop konden ze aangeven welke energiebesparende maatregelen ze al hadden genomen en wat hun wensen waren. Wouter Jan vertelde daarna kort over de ontstaansgeschiedenis van de werkgroep en over de plannen. WarffumWerkt! zet zich in voor het gezamenlijk belang op twee gebieden: breedband internet en energie. Door energiebesparende maatregelen samen in te kopen kunnen inwoners profiteren van elkaars kennis en veel euro’s besparen.

Spouwmuurisolatie vs dubbel glas

Daarna vertelde een energieadviseur over de beste mogelijkheden voor energiebesparing in Warffum. Sylvia: “Spouwmuur- en dakisolatie stonden bovenaan zijn lijstje. Die hebben de kortste terugverdientijd. Mijn man en ik hebben al heel veel aan ons huis gedaan en hebben destijds bewust gekozen voor dubbel glas in plaats van spouwmuurisolatie. In die tijd waren er verhalen over vochtdoorslag bij spouwmuurisolatie. De energieadviseur vertelde dat dat tegenwoordig eigenlijk nauwelijks meer voorkomt. Dubbel glas geeft jammer genoeg lang niet zoveel rendement. Spouwmuurisolatie staat dus nog op ons verlanglijstje.”

Versterken en verduurzamen

Omdat Warffum in het aardbevingsgebied ligt, is er veel aandacht voor huizen versterken. In Onderdendam is er een pilot met huizen versterken en verduurzamen ineen. Sylvia: “De architect kwam er meer over vertellen. Interessant, maar voor mij was zijn verhaal iets te technisch. Ik ben benieuwd naar concrete voorbeelden of verhalen van bewoners.”

Slimme meter

Na een korte koffiepauze vertelde buurtbegeleider Hanna de Vries over wat Buurkracht voor Warffum kan betekenen. Sylvia: “Wat ik het meest interessant vond was haar verhaal over de slimme meter. Via de slimme meter kun je je verbruik online uitlezen en vergelijken met het gemiddelde verbruik in het dorp. Wij hebben ook al sinds een tijdje een slimme meter en ik wist eigenlijk niet dat deze mogelijkheid bestond.”

Grafieken

Eenmaal thuis kroop Sylvia direct achter de computer. “Je ziet je verbruik in een grafiek. Op donderdag hadden we praktisch niets verbruikt. Dat kon kloppen. We waren er niet en het was prachtig weer. Zaterdag was het hele gezin thuis en dat zichtbaar aan de grafiek: we verbruikten fors meer dan het gemiddelde. Wat hadden we precies allemaal gedaan? Ik het vind het een soort sport om samen met de kinderen te kijken of we volgende week 10 procent minder kunnen verbruiken.”

Vervolgstappen

De werkgroep gaat nu eerst de inventarisatieformulieren op een rij zetten en de vervolgstap bepalen. Bewoners die op de hoogte willen blijven van acties en aanbiedingen kunnen zich aanmelden via buurkracht.nl/warffum. Inwoners met een slimme meter kunnen als ze ingelogd zijn hun eigen energieverbruik zien en vergelijken met het gemiddelde in het dorp. Sylvia: “Ik kan het aanraden. Het motiveert om direct aan de slag te gaan met je energieverbruik.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?