Waarin een klein dorp groot kan zijn

16 juli 2014

In Gasselternijveenschemond wonen bijna zevenhonderd mensen. Veertien van hen hebben zich verenigd in het Dorps Energie Team, met als doel: een energieneutraal dorp. Daarvoor hebben ze iedereen in stelling gebracht, van onderwijsinstellingen tot overheden.

“Sinds 2012 hebben verschillende groepen studenten, onder meer van de Van Hall Hogescholen in Leeuwarden, Wageningen Universiteit WUR en de Universiteit Groningen RUG, afstudeeropdrachten uitgevoerd voor Gasselternijveenschemond”, vertelt Egbert Huiting, voorzitter van Dorpsbelangen en het Dorps Energie Team: “Bijvoorbeeld naar de besparingsmogelijkheden en het animo onder de bewoners. De bevindingen van de studenten verwerken we in een Dorps Energie Plan, waaraan ook verschillende andere lokale en regionale duurzaamheids- en leefbaarheidspartijen meewerken. Wat we willen bereiken is dat mensen zich bewust zijn van hun energieverbruik, daarop gaan besparen en zo bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. Dan is het natuurlijk van groot belang dat zo veel mogelijk bewoners meedoen. Daar zet het Dorps Energie Team zich voor in.”

Energiebureau

Behalve dat studenten onderzoek doen in Gasselternijveenschemond, bemannen studenten Milieukunde van de Rijksuniversiteit Groningen ook een Energiebureau. “Hier kunnen bewoners terecht met vragen over energiebesparing, duurzame energie enzovoort. Dat kan ook dankzij de gemeente Aa en Hunze, die de ruimte en de faciliteiten voor dit Energiebureau beschikbaar stelt.” De gemeente financierde daarnaast de totstandkoming van de Energiebesparingsgids die Gerard Weisbeek van het Dorps Energie Team samenstelde voor alle dorpsbewoners.

Tamtam

Sinds juni worden in het hele dorp slimme meters geplaatst en beginnen de besparingsplannen echt vorm te krijgen. Egbert: “Daarbij zijn we ook goed op weg geholpen door de Natuur- en Milieufederatie Drenthe die groepen bewoners helpt om zich te organiseren en samen aan energiebesparing te gaan doen. Ondertussen zijn we bovendien aangehaakt bij Buurkracht en is er behoorlijk wat tamtam. We starten na de zomer met vier besparingsacties: ledverlichting, isolatie, vervanging van oude hr-ketels en zonnepanelen. De komende maanden gaan we daar bewoners verder over informeren. De volgende opdracht voor studenten weet ik ook al: schrijf een programma om de energiebalans in het dorp te beheren. Zodat we goed kunnen volgen hoeveel CO2 we met z’n allen minder uitstoten dan voorheen.”

Nijveenschemond

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nijveenschemond