Waar verliest Woudbloem warmte?

06 februari 2017

In januari legde de Energiecommissie van Woudbloem het merendeel van de woningen in het piepkleine dorpje met de warmtecamera vast. De meest opmerkelijke resultaten passeerden op 3 februari de revue aan het einde van de jaarvergadering van Dorpsbelangen. Ook kregen bewoners een inkijkje in de mogelijkheden om de lekken weg te werken. “Ik voelde goede vibes.”

Buurkracht woudbloem
Buurkracht Woudbloem

“De vergaderingen van Dorpsbelangen verlopen altijd gezellig ongeorganiseerd”, vertelt Sietse Roeda van de Energiecommissie. “Dat gold dus ook voor onze presentatie. Daarin hebben we vooral interessante voorbeelden laten zien van de warmtebeelden die we gemaakt hebben. Dat waren er nogal wat: van de ongeveer 50 huishoudens hebben zich er zeker 35 voor warmtebeelden aangemeld. Ze hebben hun eigen foto’s allemaal al per mail toegestuurd gekregen, maar tijdens de vergadering hebben we nog een extra toelichting gegeven: wat zie je nou precies?”

Lekken in beeld

Veel woningen in Woudbloem stammen uit het begin van de 20e eeuw, toen het dorp speciaal gebouwd is voor de medewerkers van een aardappelmeelfabriek die voor en door boeren uit de omgeving werd opgericht, De Woudbloem. Sietse: “Aan veel woningen is al wat gebeurd, bijvoorbeeld met dubbel glas en isolatie. Dat zie je op de foto’s terug. Het verschil tussen HR++-glas en Thermopane is zichtbaar en enkel glas helemáál. Bij woningen waar de vloer nog niet geïsoleerd is, zie je een warme zone onder aan de buitengevel. In één geval zag je zelfs de radiatoren door de muur stralen. Wat ik zelf ook een leuk voorbeeld vond: bij de voorzitter van de dorpsvereniging zagen de beelden er redelijk uit, tot ik bij mijn vertrek door de schuur nog even de camera op de scheidingswand met de huiskamer richtte. Die bleek dus niet geïsoleerd. Zo stuitten we soms ook op verbeterpunten waar je anders niet zo snel aan denkt.”

Buurt- en woningscan

De warmtebeelden gaven al een uitgebreid beeld van waar de isolatie in Woudbloem nog voor verbetering vatbaar is. Daarnaast had energieadviseur Arnold Strijker op zijn eigen manier een buurt- en woningscan gemaakt om de energiebesparingsmogelijkheden in het dorp in kaart te brengen. “Zijn onderzoek bevestigde grotendeels wat we ook al op de foto’s zagen”, zegt Sietse. “Alleen hij vertelde erbij welke maatregelen mogelijk zijn. Daarbij blijken er nog wel een paar addertjes onder het gras te zitten. Veel huizen hebben bijvoorbeeld geen spouw; dan wordt het al een stuk lastiger om de gevel te isoleren. Dat zou je dan eigenlijk aan de binnenkant moeten doen maar dat is tamelijk ingewikkeld. Ook met vloerisolatie is het zaak om goede keuzes maken die passen bij de houten vloeren.”

Actie slurpers speuren op komst

Ter afsluiting van het energiedeel van de avond nodigde de Energiecommissie iedereen van harte uit zich aan te melden op buurkracht.nl/woudbloem. “Daar houden we dorpsgenoten op de hoogte van onze acties en activiteiten. Je kunt je er bijvoorbeeld nu al inschrijven voor de energieverbruiksstekkers die we in het voorjaar te leen krijgen. Daar kun je het stroomverbruik van al je elektrische apparaten mee doormeten. En zo ontdekken wat je grootste energieslurpers zijn. Verder zijn we aan het inventariseren waar in het dorp behoefte aan is en of er mogelijkheden zijn om een aantal maatregelen samen op te pakken. Een aantal Woudbloemers heeft al een inventarisatiekaart ingevuld, maar je kunt je voorkeuren ook nog online aangeven. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?