Vriezenveen van start met samen energie besparen

24 januari 2017

“Inwoners kunnen zich aanmelden voor gratis warmtebeelden”

In Twenterand valt nog veel energiewinst te halen. Drie wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente, Henk Meulenbeld, Hans Winkels, George Langendonk en Daan Hartgens, willen daar een flinke impuls aan geven. Behalve dat ze individuele adviezen aan bewoners geven, starten ze nu ook het initiatief om hele buurten in beweging brengen. Te beginnen met Vriezenveen-Midden-Zuid. “Ons doel is een schoner milieu. We moeten nu in actie komen om de aarde leefbaar door te geven aan onze kinderen.”

Buurkracht ov22ag
Vriezenveen van start met samen energie besparen

Het onderwerp duurzaamheid begint steeds meer te leven in Vriezenveen. “Als ik door het dorp loop, zie ik al veel zonnepanelen”, zegt wooncoach Henk Meulenbeld. “Maar ook bijvoorbeeld betere isolatie of gewoon opletten brengt de energierekening én de CO2-uitstoot fors naar beneden. Als buurtgenoten daar samen mee aan de slag gaan, kunnen ze ideeën uitwisselen en profiteren van elkaars kennis en ervaringen. Midden-Zuid bestaat vooral uit koopwoningen; we denken dat het voor eigenaren heel interessant is om maatregelen te nemen. Eind van de maand gaan we met een warmtecamera op pad om te kijken waar energie uit de woningen lekt. Bewoners van de buurt die geïnteresseerd zijn in warmtebeelden van hun huis, kunnen zich daarvoor aanmelden.”

Buurkracht helpt

De wooncoaches krijgen ondersteuning van Buurkracht. Al ruim 170 buurten in Nederland hebben hier al goede ervaringen mee. Buurkracht schakelt bijvoorbeeld een onafhankelijk energieadviseur in. Deze maakt een buurt- en woningscan om inzicht te krijgen welke besparende maatregelen in Vriezenveen-Midden-Zuid het meeste opleveren. Ook helpt Buurkracht de initiatiefnemers om de buurt te enthousiasmeren voor energiebesparing en bewoners in beweging te brengen. Zodat goede voornemens geen voornemens blijven, maar worden omgezet in daden. Henk: “Wij doen de eerste aanzet, en zoeken mensen in de buurt die er de schouders onder willen zetten.”

Blijf op de hoogte

Henk, Hans en Daan houden bewoners van Vriezenveen-Midden-Zuid graag op de hoogte van hun activiteiten. “We hebben een eigen buurtpagina, buurkracht.nl/vriezenveen-midden-zuid, waar we onze acties en activiteiten in de buurt aankondigen. Hier kun je je nu bijvoorbeeld aanmelden voor warmtebeelden. Je vindt er ook tips om snel en makkelijk energie te besparen. We nodigen dan ook iedereen uit zich hier aan te melden.”

Meer informatie

Neem gerust contact op met de wooncoaches. Bijvoorbeeld als je meer wilt weten over de warmtebeelden, of mee wilt helpen om samen energie besparen in Vriezenveen-Midden-Zuid tot een succes te maken. Voor meer informatie over Buurkracht kunt je terecht bij Martijn of via 06 204 480 98.

Vriezenveen-Midden-Zuid

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Vriezenveen-Midden-Zuid