Vriezenveen bespreekt energiebesparing op de tennisclub

27 maart 2017

In de kantine van Tennisvereniging T.C.V. in Vriezenveen ging het op woensdag 22 maart eens niet over sport maar over energie. De wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente hadden in samenwerking met Buurkacht een informatieavond georganiseerd over dit onderwerp. Met als doel: inwoners inspireren om samen met energiebesparing aan de slag te gaan. Ook bijdragen, persoonlijk advies of zelf in actie komen? Laat het weten. Het buurtteam is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Buurkracht 2017 03 22 photo 00005513
Buurtbewoners luisteren geïnteresseerd

Informatief was de avond zeker: een groot aantal mogelijkheden om energie te besparen en zelf op te wekken, passeerde de revue voor een select gezelschap – waaronder zich ook wethouder Martha van Abbema bevond. Wooncoach Henk Meulenbeld: “We willen dorpsgenoten een idee geven van wat er allemaal mogelijk is; er valt in Vriezenveen nog veel energiewinst te halen. Wij kunnen daar als wooncoaches bij helpen, en het zou mooi zijn als buren er ook samen in gaan optrekken. Daar ging Martijn Kolkman na mijn openingswoordje wat uitgebreider op in.”

Inzicht in je energieverbruik 

Martijn is buurtbegeleider bij Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief dat buurten ondersteunt die gezamenlijke energiebesparingsacties willen opzetten. Hij lichtte toe hoe hoe je via een persoonlijke pagina op buurkracht.nl met je slimme meter inzicht kunt krijgen in je energieverbruik. Het enige dat daarvoor nodig is, is een persoonlijke code die inwoners van Vriezenveen-Midden-Zuid binnenkort krijgen toegestuurd.

Persoonlijke energieadvies

Wooncoach Hans Winkel woont in Vriezenveen-Midden-Zuid, de buurt tussen de Oude Almeloseweg en de Vogelbuurt. Ook hij had een presentatie voorbereid, over wat wooncoaches voor Vriezenveners kunnen betekenen. Henk: “Wij zijn opgeleid door de stichting Duurzaam (t)huis Twente, zodat we particulieren kunnen adviseren over energiebesparing in hun huis. We schuiven graag aan de keukentafel aan om de energierekening uit te pluizen en om tips te geven over hoe die omlaag kan.” Wie een uitgebreid en diepgravend Energie Prestatie Advies wil, kan daarvoor onder meer terecht bij Geas Energiewacht. “Ook van die organisatie hadden we een adviseur uitgenodigd om daarover meer te vertellen, Theo Bakker. Hij ging in op het energielabel en de mogelijkheden om met energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen het energielabel van je huis te verbeteren.”

Praktische informatie

De laatste presentatie sloot mooi op het verhaal van Geas aan. “We hebben een bedrijf in Wierden benaderd dat zowel zonnepanelen installeert als isolatie aanbrengt”, zegt Henk. “Voor beide mogelijkheden hadden ze een specialist afgevaardigd om allerlei praktische informatie te geven: hoe breng je isolatie aan? Wanneer is je dak geschikt voor zonnepanelen? Wat zijn de kosten? Welke opbrengsten kun je verwachten? Over de kosten en opbrengsten kwamen ook nog verschillende vragen uit de zaal. En bijvoorbeeld over subsidiemogelijkheden. Die zijn er zowel voor isolatie als voor zonnepanelen.”

Meer weten?

De bezoekers konden met een heleboel munitie naar huis. Henk: “We hopen dat ze nu een beter beeld hebben van wat de mogelijkheden voor hen persoonlijk zijn en natuurlijk dat ze ook in actie komen. Wij hebben als wooncoaches alweer een paar afspraken kunnen maken om persoonlijke adviezen af te geven. Daar kan iedereen in Vriezenveen zich nog steeds voor aanmelden. En wie het leuk vindt om in Vriezenveen-Midden-Zuid of een andere buurt in de gemeente samen met buren een besparingsactie op te zetten, kan dat ook laten weten via buurkracht.nl/vriezenveen-midden-zuid. We helpen graag verder.”

Vriezenveen-Midden-Zuid

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Vriezenveen-Midden-Zuid