Vraagbaak voor energie besparen in Oudenbosch

15 december 2015

Energiek Halderberge is er van en voor bewoners van de vijf dorpen in de gemeente. Waaronder Oudenbosch. Daar zijn de oprichters in hun eigen buurt, Albano, ook druk in de weer met Buurkracht. En sinds kort heeft Energiek Halderberge een eigen energieloket. “Je kunt niet zichtbaar genoeg zijn.”

Buurkracht dscf1145 klein
Opening van het energieloket

Het energieloket bevindt zich midden in het centrum van Oudenbosch, met uitzicht op de beroemde kopie van de Sint Pieter in Rome. Maar belangrijker: tegenover de achteringang van de plaatselijke supermarkt. Zodat het winkelende publiek er bijna niet overheen kan kijken. Leden van de energiecoöperatie, én van het buurtteam van Buurkracht, bemannen het loket per toerbeurt. Wil van Bergenhenegouwen: “Op woensdagavond van 19.00 tot 21.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur kan iedereen zo naar binnen lopen. Wij zitten klaar om vragen over energie besparen en zelf opwekken te beantwoorden en we hebben sinds kort een energieambassadeur energiescans bij de mensen thuis kan uitvoeren.”

Win-win

Op de Dag van de Duurzaamheid, 9 oktober, vond de feestelijke opening van het energieloket plaats. De verantwoordelijke wethouder Frits Harteveld draaide daarbij symbolisch een lamp in een fitting. Ook de directeur van woningcorporatie Bernardus liet zich niet onbetuigd. “Bernardus heeft ons de locatie aangeboden”, vertelt Wil. “Het pand stond al een tijd leeg, en de woningcorporatie wilde graag met ons samenwerken. Zodat huurders ook een plek hebben waar ze terechtkunnen met vragen over zelf energie opwekken of energie besparen. Zo nemen we Bernardus werk uit handen. En voor ons is het heel belangrijk om zichtbaar te zijn. We hebben wel een website, maar daar zitten mensen niet dagelijks op. Nu komen ze ons vanzelf op straat tegen, tijdens de boodschappen. En als ze al van je gehoord hebben, kom je er ook makkelijker binnen.”

Olievlek

Het team van Energiek Halderberge bezoekt mensen die geïnteresseerd zijn in energie besparen, ook thuis. “We zijn nog op zoek meer naar ambassadeurs die ons hiermee willen helpen. We hebben een hele koffer met allerlei energiebesparende producten zoals een besparende douchekop, een deurdranger, een douchetimer, ledlampen, verschillende isolatiematerialen en energieverbruiksstekkers. Leuk is ook de plastic bol die in je droger zorgt dat de was niet op een kluit blijft zitten, waardoor het drogen sneller gaat. Al die spullen kunnen mensen dan zelf thuis uitproberen. En ze zijn gewoon te koop bij de doe-het-zelfzaak.” Ondertussen hebben ze ook Buurkracht al aardig op de rit in Albano. “Er lopen drie acties, voor zonnepanelen, cv-ketels en de solar bell, een deurbel op zonne-energie. De eerste tien gegadigden voor de zonnepanelen krijgen een dezer dagen een persoonlijke offerte. Binnenkort willen we een avond plannen over cv-ketels. En we gaan kijken of we Buurkracht ook in andere buurten en dorpen van de grond krijgen. Zodat daar weer nieuwe olievlekken ontstaan.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?