Voortvarende start in Aw Sjaol

15 januari 2015

Itteren heeft er zin in! Ruim 50 dorpsgenoten schoven aan bij de bijeenkomst over Buurkracht op 14 januari in Aw Sjaol, de ‘huiskamer’ van het dorp. “Het was lekker druk”, zegt Wim Beijer van de Dorpsraad. En nog mooier: er kwam meteen vaart in de plannen.

Na een kort welkomstwoord van Wim nam wethouder Gerdo Grootheest het woord. Hij feliciteerde Itteren ermee dat het dorp de eerste Buurkrachtbuurt in de gemeente Maastricht is. En verklaarde dat Maastricht dit soort initiatieven van harte steunt. Om die steun kracht bij te zetten, had de gemeente alvast een bijdrage geleverd aan de organisatie van de avond. Een mooi gebaar. Buurkracht sluit ook goed aan bij de gemeentelijke ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn.

Dorpsgenoten helpen dorpsgenoten

Na de wethouder was Patricia Vinclair aan de beurt. Zij legde uit wat Buurkracht is en doet, en liet zien wat je op de website allemaal kunt doen en vinden. Onmiddellijk wierpen zich een paar dorpsgenoten op om ook de ouderen in het dorp, die misschien niet zo handig zijn met computers, te gaan helpen om zich aan te melden en op die manier zo veel mogelijk uit Buurkracht in Itteren te halen. De eerste werkgroep was gevormd.

Kritische vragen

De laatste spreker was Mark Plaggenborg van Kies Groen Licht, die deskundig uit de doeken deed wat hij voor besparingsmogelijkheden zag in Itteren. Wim: “Wat ik vooral goed vond aan de avond, was dat er veel kritische vragen uit het publiek kwamen. Of die slimme meter wel zo slim was, bijvoorbeeld. Nee, maar je wordt er zélf slimmer van. En wat Buurkracht voor voordelen heeft voor Enexis. Die kritische houding is een teken dat mensen betrokken zijn. Als je ze dan weet te overtuigen, dan gaan ze ook echt mee.”

Doorpakken vóór carnaval

Dat overtuigen lijkt goed gelukt. Wim: “Een van de bewoners vertelde me na afloop dat hij vrij sceptisch naar de bijeenkomst gekomen was, maar dat hij nu vast van plan was om mee te doen.” Behalve een werkgroepje ICT dat mensen in het dorp gaat helpen buurkracht.nl goed te gebruiken, ontstonden er spontaan een werkgroepje zonnepanelen en een werkgroepje isolatie. Wim zit zelf in het werkgroepje zonnepanelen. “Daar ontstonden meteen allerlei plannen: over met wie we contact konden leggen en waar we offertes kunnen aanvragen. Het loopt inmiddels tegen carnaval, dan gaan de prioriteiten in dit dorp wat verschuiven. Maar ik merk ook dat mensen nu willen doorzetten. Waarschijnlijk komen we dus toch nog voor carnaval bij elkaar.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?