Vonderkwartier op de energiefiets voor Ons Huis Verdient Het

03 november 2015

Energie besparen zit flink in de versnelling in het Vonderkwartier in Eindhoven. Komt dat door de populaire energiefiets waarmee je je eigen biertje kunt koelen? Op 30 oktober kwam de cameraploeg van het RTL4-programma Ons Huis Verdient Het naar café ‘t Vonderke voor het antwoord.

Het buurtteam had de opnamen al van tevoren goed overdacht. Wim Corstiaensen: “De energiefiets is een van onze vele activiteiten. Maar wel één die er erg uitspringt. We wilden ‘m daarom als rode draad gebruiken om aandacht te geven aan alles waar we mee bezig zijn in de wijk.” Om 11.00 uur ontmoette de cameraploeg daarom niet alleen de twee werkgroepleden Wim Corstiaensen en Dirk Veldman, maar ook Max Lipsey en Thomas van Vroonhoven, die allebei hebben meegewerkt aan het ontwerp van de fiets. Zij maken deel uit van de groep Energiekelingen: buurtbewoners die wel aan energieprojecten willen meewerken, maar niet permanent in het buurtteam willen zitten.

Van fietsen naar energiebewustzijn

De ploeg begon met een interview met Thomas bij de energiefiets die speciaal voor Ons Huis Verdient Het in ‘t Vonderke is opgebouwd. Terwijl Max flink doortrapte om voor een koel biertje te zorgen, legde Thomas de werking en het doel van de fiets uit. Hoe alles begon in juni tijdens het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi in de wijk. En dat de fiets op een speelse manier laat zien hoeveel fysieke energie het kost om iets simpels als een biertje te koelen. Met als doel om buurtbewoners bewust te maken van hun energieverbruik. Hij vertelt ook dat de fiets ondertussen ook al is gebruikt in andere buurten voor energiebesparingsacties en tijdens de introductiedagen op de Universiteit Eindhoven.

Buurkracht frank bij bar
't Vonderke dient graag als voorbeeld voor de buurt
Buurkracht wim buiten
Wim vertelt over de samenwerking met Buurkracht en over de plannen van het buurtteam

Toosten op koud bier

Terwijl Max doortrapte, kwamen Wim Corstiaensen en Dirk Veldman aan het woord. Wim: “Wij checken zogenaamd op buurkracht.nl hoeveel aanmeldingen we hebben. Sinds de eerste bijeenkomst op 15 oktober hebben we er al 70. En 29 huishoudens doen al mee met de actie voor spouwmuurisolatie.” Vervolgens zoomde de camera in op de eigenaar van ’t Vonderke, Frank Aelmans. Met achter hem een metertje waarop zijn gasten kunnen zien hoeveel energie het café verbruikt. Wim: “Tot slot laten Max en Thomas weten dat het bier koud is en toosten we met z’n allen. Het wordt een leuk item. De cameraploeg heeft ook in de wijk op straat gefilmd. En misschien dat ze ook nog onze eigen opnames kunnen gebruiken van de bijeenkomst in het Summa College.” We gaan het zien op zaterdag 29 november om 15.50 uur op RTL4.

Buurkracht proost2
PROOST!

Vonderkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Vonderkwartier