Vonderkwartier fietst voor een koud biertje

29 juni 2015

Buurkracht 20150628173851
Buurtteam Buurkracht Vonderkwartier bij de energiefiets

Tijdens het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi op 28 juni wist het buurtteam van het Vonderkwartier uit Eindhoven op een wel heel slimme manier aandacht te vragen voor energie en besparing. Buurtbewoners konden hun eigen biertje koelen met de energiefiets. Maar liefst 45 volleyballers en toeschouwers trapten in zes uur tijd 0,25 kWh bij elkaar, genoeg om het gerstenat te koelen van 19,5 naar 6,5 graden. Het buurtteam kijkt tevreden terug. Niet alleen was het initiatief een succes, het team won en passant ook nog eens het baltoernooi!

Buurkracht buurtteam Vonderkwartier energiefiets warmtecameraBuurkracht Vonderkwartier energiefiets bier normaalDe energiefiets, die al snel de bierfiets werd genoemd, stond in een open tent naast het volleybalveld. Op een scorebord liet het team de hele dag zien hoeveel kilowattuur al was opgewekt. Teamlid Wim Corstiaensen: “We hadden veel aanloop. Het was een prachtige warme dag en mensen vonden het leuk om mee te fietsen. Alle deelnemers konden aan het eind van de dag een zelfgekoeld biertje ophalen, gesponsord door café ’t Vonderke. Dat het bier inderdaad gekoeld was, toonde het team aan met een thermometer in een flesje bier en een warmtescan. Een warmtecamera van Buurkracht was speciaal voor de gelegenheid naar Eindhoven gebracht. Deelnemers ontvingen ook een Certificaat van Inspanning op naam, met de tekst: ‘Voor het koelen van een eigen biertje op basis van pure menskracht tot een zeer aangename temperatuur.’

Energiekelingen

Buurkracht buurtteam Vonderkwartier energiefiets certificaatDe energiefiets was een idee van vier betrokken buurtbewoners, die van het buurtteam de naam Energiekelingen hebben gekregen. De vier willen het buurtteam ondersteunen met ideeën en mankracht en zorgden zelf voor de uitvoering van de energiefiets. De een had nog een oud fietsframe, de ander een dynamo en een autoaccu en samen hebben ze de fiets in elkaar gezet. De koelkast werd speciaal voor dit evenement aangeschaft. Logisch dus dat ook de Energiekelingen voor hun inspanning een certificaat ontvingen van het buurtteam: ‘Voor het succesvol uitvoeren van het Energiefietsproject en het stimuleren van wijkbewoners om bewust met energie om te gaan.’ Volgens Wim kan de buurt nog wel meer van dit soort initiatieven verwachten. “Zo zetten we hier langzaam en op een leuke manier het thema energie op de kaart.”

Vonderkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Vonderkwartier