Volle zaal voor zonnepanelenactie in Nijeveen

18 september 2017

De werkgroep 2025 – Nijeveen Energie Neutraal (NEN) timmert hard aan de weg om zijn doel te halen. Zo hebben de leden die zich bezighouden met energieopwek de afgelopen maanden een zonnepanelenactie voor het dorp voorbereid. De presentatie van het aanbod op 14 september trok veel belangstelling en de geselecteerde leverancier kon direct flink wat afspraken maken. Al 26 huishoudens hebben laten weten mee te willen doen. De NEN-korting geldt tot en met 31 oktober, dus aanhaken kan nog!

Buurkracht nijeveen
Buurkracht buurtbijeenkomst Nijeveen

Zo’n veertig serieus geïnteresseerde inwoners van Nijeveen maakten hun opwachting in De Schalle. Een mooie opkomst, vindt Hylco de Boer van NEN die de introductie van de avond voor zijn rekening nam. Hij vertelde kort iets over het ontstaan en ambities van NEN en lichtte toe hoe de leden de selectie van een zonnepanelenleverancier hebben aangepakt. “We zijn begonnen met een shortlist van acht bedrijven, voornamelijk uit de regio, maar ook een paar landelijke. Die hebben we allemaal gevraagd om een offerte. Daarbij stelden we een aantal voorwaarden aan de vorm van die offertes. We wilden standaard pakketprijzen zien voor verschillende aantallen zwarte panelen, compleet met omvormers en extra groepen in de meterkast en alle toeters en bellen. Iedereen kan van die standaardpakketten afwijken, maar we wilden de offertes goed kunnen vergelijken.”

Overtuigende winnaar

Vier partijen gingen op de uitnodiging van NEN in. Hylco: “Daaruit kwam BespaarPartner uit Steenwijk behoorlijk overtuigend als beste uit de bus. Van alle inschrijvers had dit bedrijf het meeste werk van de offerte gemaakt. De prijs was bovendien het laagste. Op garantie scoorde BespaarPartner ook het hoogst: we krijgen een all-in garantie van vijf jaar op de installatie. Een ander belangrijk criterium voor ons was service: neemt de leverancier je bijvoorbeeld de aanvraag van de btw-teruggave uit handen? Werkt hij samen met een asbestverwijderingsbedrijf? Die vraag leeft, want Nijeveen heeft ook asbestdaken. De leverancier van onze keuze heeft twee partners die asbest verwijderen en kan zo asbestsanering en de installatie van zonnepanelen gecombineerd aanbieden.”

Stapelkorting

De leverancier was zelf ook aanwezig om zijn aanbod voor Nijeveen toe te lichten. “Ze waren met z’n vieren”, zegt Hylco. “Ze hadden zonnepanelen en omvormers meegenomen om te laten zien. Directeur-eigenaar Jan van der Kamp hield een uitgebreide presentatie over hoe het bedrijf te werk gaat en hoe de aanbieding in elkaar zit. Hoe meer dorpsgenoten een pakket afnemen, hoe meer korting op de toch al scherpe NEN-prijzen. En dan krijg je nog extra korting als je de leverancier helpt met de voorfinanciering door vooraf te betalen. Zo kan het voordeel voor deelnemers aardig oplopen.”

Prima geregeld

Het enthousiasme spatte ervan af en dat werkte aanstekelijk. “De sfeer van de avond was toch wel: prima geregeld met deze partij. Wij kregen ook het vertrouwen dat we een zorgvuldige afweging gemaakt hadden. Nagenoeg iedereen bleef na afloop van de presentatie hangen om na te praten en nog meer informatie te verzamelen, veel mensen namen folders en andere documentatie mee en heel wat belangstellenden maakten direct een afspraak. Komende week gaat de leverancier al wat bezoeken afleggen om persoonlijke offertes te kunnen maken. Hij gaat dus voortvarend te werk. En heeft ook toegezegd zich er sterk voor te maken om bij iedereen die dat wil nog dit jaar zonnepanelen te installeren.”

Meedoen kan nog

De zonnepanelenactie loopt tot en met 31 oktober. Inwoners van Nijeveen kunnen een vrijblijvende offerte aanvragen via NEN. Hylco: “Ook mensen die in de omgeving wonen, kunnen via ons tijdelijk dezelfde gunstige voorwaarden krijgen. Hoe meer deelnemers, hoe beter voor het milieu!” De werkgroep kijkt alweer vooruit: op 12 oktober staat er weer een informatieavond in De Schalle op het programma, dit keer over het postcoderoosproject dat in de pijplijn zit. “Dan gaat het dus over zonnepanelen op andermans dak. Al 26 huishoudens hebben laten weten mee te willen doen. Zij worden persoonlijk uitgenodigd, maar iedereen is welkom!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?