Volle schoolpleinen voor zonnepanelen in Oosterhout

10 oktober 2015

Buurkracht foto opening torenschouw klein
Opening Torenschouw

Op 2 oktober werden in Oosterhout op twee basisscholen fonkelnieuwe zonne-installaties feestelijk in gebruik genomen. Dat die daar nu liggen, is ook een beetje aan Buurkracht te danken. En het brengt de aanwas van zonnepanelen in de gemeente hopelijk weer in een stroomversnelling.

Gerrit Janssen is van Oosterhout Nieuwe Energie (ONE) en woont in de Kastelenbuurt waar het Buurkrachtteam zeer actief is. Hij legt uit: “In Oosterhout werkt Buurkracht samen met ONE. Ik ben voorzitter van de werkgroep zonne-energie die voor bewoners een mooie zonnepanelenaanbieding heeft geregeld. In Oosterhout hebben we inmiddels maar liefst 117 installaties uitgevoerd. Met de leverancier hebben we bovendien afgesproken dat we voor elke 50 installaties, één installatie tegen inkoopprijs mogen doneren aan een maatschappelijk doel. Dat is precies hoe KBS de Westhoek en BS Torenschouw nu aan hun zonnepanelen gekomen zijn: het is een cadeau voor de 50e en 100e zonnepaneleninstallatie in Oosterhout. Met dank aan ONE, de scholen zelf, Delta Onderwijs en de hele Oosterhoutse bevolking.

Buurkracht foto opening de westhoek klein
Opening De Westhoek

Sensatie

Bij BS Torenschouw lagen de zonnepanelen in een halve dag op het dak, op KBS de Westhoek duurde het vanwege harde wind op het hoge gebouw iets langer. Maar alles was op tijd klaar voor de feestelijke ingebruikname, eerst bij BS Torenschouw en vervolgens op KBS de Westhoek. “De schoolpleinen stonden afgeladen vol met leerlingen en ouders”, vertelt Gerrit enthousiast. “Zeker op KBS de Westhoek, die vier keer zo groot is als BS Torenschouw, was dat een sensatie. Daar zie je de zonnepanelen ook liggen; die school heeft een schuin dak. De directeur van Delta Onderwijs, Theo Lauwen, legde op BS Torenschouw pro forma het laatste paneel. Op beide scholen mochten Kinderen de symbolische stekker in het stopcontact steken, waarna ze onder luide feestknallen en geblaas officieel ‘aan’ gingen. Een geslaagd evenement.”

Op naar de 150

De lokale radio- en televisiezender ORTS was aanwezig en ook de plaatselijke pers schreef over de kersverse installaties. Gerrit verwacht dat al deze positieve aandacht bijdraagt aan een nieuwe golf van zonnepanelen in Oosterhout. “Al tijdens de feestelijkheden kwamen verschillende ouders op ons af die meer informatie over de aanbieding wilden. En als ze nu nog niet om zijn, dan zorgen hun kinderen daar de komende tijd wel voor, denken wij. In de aula van de school hangt een paneel waarop precies te zien is hoeveel de zonnepanelen opleveren en hoeveel stroom de school op dat moment verbruikt. Ook op de interactieve borden in de klassen zijn de standen zichtbaar te maken. Als je in alle klassen het licht uitdoet, tekent het effect zich meteen af. Dat paneel is onderdeel van het lespakket Van Zon Krijg je Energie van Enexis. Je kunt kinderen niet jong genoeg energiebewustzijn bijbrengen. En het mooie is dat ze dat ook weer mee naar huis nemen. Daar gaan ze vragen: ‘Waarom hebben we op school wel zonnepanelen en thuis nog niet?’ Ik ben ervan overtuigd dat we zo binnen de kortste keren op 150 installaties zitten.”

Kastelenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Kastelenbuurt