Volle bak voor energieavond in Schijf

12 mei 2017

Is Schijf klaar voor energiebesparing? De opkomst bij de dorpsbijeenkomst over dit onderwerp op 10 mei in Gemeenschapshuis D’n Hoge Dries stemt in elk geval hoopvol. Ruim veertig bewoners lieten zich informeren over de mogelijkheden. Het organiserende team wil als vervolgstap gezamenlijke besparingsacties opzetten. Geïnteresseerden kunnen zich alvast melden.

Buurkracht buurtbijeenkomstschijf
Hoge opkomst bij dorpsbijeenkomst

Het team dat bestaat uit Ron Schrauwen, Rini van Trijp en Johan Goverde, had een avondvullend programma in elkaar gedraaid. Dat na een korte introductie van Ron van start ging met een enthousiaste steunbetuiging van wethouder Laura Matthijssen. Ron: “De gemeente Rucphen is heel blij dat wij in ons dorp het initiatief genomen hebben om met elkaar ons energieverbruik naar beneden te brengen. Daarmee lopen wij voorop in deze gemeente; ze hoopt dat andere kernen snel volgen en blijft graag op de hoogte van onze acties en activiteiten.”

Doe de HuisScan

Wat inwoners concreet kunnen doen in hun eigen woning om hun energierekening én CO2-uitstoot te verlagen, werd in het vervolg van het programma duidelijk. Onno Eigeman van het Regionale Energieloket West Brabant lichtte toe wat deze organisatie voor woningeigenaren kan betekenen. “Bij het Energieloket kun je informatie en advies krijgen over allerlei maatregelen, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepompen”, zegt Ron. “Het Energieloket kan daarin ook bemiddelen met leveranciers. En je kunt via de website een handige online HuisScan doen, waarme je alvast inzicht krijgt in wat voor jouw woning effectieve besparingsmogelijkheden zijn.”

Ondersteuning van Buurkracht

Ron, Rini en Johan hebben ook Buurkracht in de arm genomen – dat ook weer nauw samenwerkt met het Energieloket. Buurtbegeleider Steve Duzanson vertelde hoe Buurkracht het team én de rest van Schijf gaat helpen om energiebesparing samen naar een hoger plan te tillen. Zo schakelt Buurkracht een energieadviseur in die aan de hand van een voorbeeldwoning en een ronde door het dorp in kaart brengt waar de meest interessante besparingsmogelijkheden liggen.

Veel energiewinst te halen

Ook die energieadviseur, Jimmie Jacobs, was als gastspreker uitgenodigd. “Hij had een oud huis in het dorp onder de loep genomen waar nog veel aan te verbeteren viel”, vertelt Ron. “Daar gaf hij interessante uitleg over, waarbij hij ook vertelde wat hij in het algemeen in Schijf had aangetroffen. Het is duidelijk dat er nog veel energiewinst te halen valt. Niet alleen door te isoleren en energie op te wekken, maar ook door te kijken waar je je verbruik kunt verlagen. Met ledlampen bijvoorbeeld, of een betere wasdroger.”

Blijf op de hoogte

Een geslaagde aftrap van Buurkracht, vindt Ron: “Het was een levendige avond met een mooie opkomst voor zo’n klein dorp. De meeste aanwezigen hebben op een formulier ingevuld voor welke ingrepen ze interesse hebben. Het lijkt erop dat zonnepanelen alvast hoog op de wensenlijst staan. De komende tijd gaan we vervolgstappen voorbereiden. Daarvan houden we Schijf op de hoogte via onze buurtpagina, dus ik zou zeggen: meld je daar vooral aan.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?