Volle bak in Vught

02 februari 2015

Buurkracht dscn1313 300x225
Buurkracht-spandoek in de buurt

Buurkracht in Klein Brabant kan niemand ontgaan zijn. Daar zorgde het spandoek boven de belangrijkste toegangsweg tot de wijk wel voor. Ook de flyers in de brievenbus en de posters aan de lantaarnpalen deden hun werk. De boodschap sprak kennelijk aan: bijna vijftig buurtbewoners kwamen op 28 januari naar de informatieavond over energie besparen in De Rode Rik.

Buurkracht bb klein brabant
Volle bak tijdens de buurtbijeenkomst

Rob Borgsteijn van het buurtteam opende de avond. Hij had direct de aandacht van de zaal te pakken door in te gaan op het energieverbruik in de buurt, dat wel 25% boven het landelijk gemiddelde ligt. “Dat maakte indruk”, vertelt hij. “De meeste huizen in Klein Brabant zijn in de jaren 70 niet erg energiezuinig gebouwd. Er is wel een laagje tempex in de muren gespoten, maar dat isoleert nauwelijks. Zelf merk ik bijvoorbeeld ook dat mijn vloer kou afgeeft. Maar niet alleen het gasverbruik, ook het elektriciteitsverbruik ligt in Klein Brabant relatief hoog. Een bevriende buur heeft de helft kunnen besparen door zijn vloerverwarming in de zomer uit te zetten. Die stond altijd te draaien. Maar dat hoeft niet de algemene oorzaak te zijn, we zijn de cijfers nog aan het analyseren.”

Energieslurpers opsporen

Na Rob nam Lex van Rheenen kort het woord. Ook hij maakt deel uit van het buurtteam en hij vertelde hoe de samenwerking met Buurkracht tot stand gekomen was. Daarna was de beurt aan buurtbegeleider Jos Derks, die de rol van Buurkracht toelichtte. Hij liet een koffer met stekkermeters zien die Buurkracht beschikbaar stelt en waar bewoners hun energieslurpers mee kunnen opsporen. Ook vertelde hij over de warmtecamera die Klein Brabant binnenkort in bruikleen krijgt. Rob: “Er zat toevallig iemand in de zaal die van die camera’s verkoopt en dus precies weet hoe ze werken. Die hebben we meteen gebombardeerd tot hoofd van het groepje dat met die camera de buurt in gaat.”

Samen toeslaan

Jaap Stel van Kies Groen Licht had twee veelvoorkomende typen woningen in de buurt onder de loep genomen en liet zien waar de besparingsmogelijkheden zitten. Hij bevestigde dat spouwmuur- en vloerisolatie zeker interessante opties zijn. Het buurtteam had ten slotte ook isolatiebedrijf Feenstra uitgenodigd om meer te vertellen over de voor- en nadelen van verschillende soorten isolatiemaatregelen. “Feenstra is een van de vier leveranciers bij wie we een offerte hebben opgevraagd”, aldus Rob. “We moeten nog een keuze maken. Sommige bewoners wilden direct een afspraak maken met Feenstra voor een individuele offerte. Mooi natuurlijk dat het enthousiasme zo groot is, maar we willen toch liever collectief toeslaan, want hoe meer buurtgenoten meedoen, hoe goedkoper het wordt.”

Vervolgstappen

Rob heeft er alle vertrouwen in dat de buurtacties in Klein Brabant goed van de grond komen. “Ik heb na afloop van de bijeenkomst veel positieve reacties gekregen. Ook nog via de mail.” Als het buurtteam alle offertes voor isolatie binnen heeft, krijgen buurtgenoten via buurkracht.nl en via e-mail meer informatie. Daarnaast bereidt het team een speciale informatieavond over zonnepanelen voor, want daarvoor lijkt in de buurt veel interesse te bestaan. 

Klein Brabant

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Klein Brabant