Volle bak in Vonderkwartier

17 oktober 2015

Buurkracht img 8185
Blij verrast door de hoge opkomst
Buurkracht img 8186
Bewoners luisteren geïnteresseerd naar de bespaarmogelijkheden

Het Vonderkwartier in Eindhoven heeft zin in energie besparen. De eerste buurtbijeenkomst op donderdag 8 oktober in het Summa Collega trok tachtig enthousiaste bezoekers. Het buurtteam was blij verrast met deze grote opkomst. “De eerste stap naar een energieneutraal Vonderkwartier is gezet.”

De avond had een rijk gevuld programma. Nicole Papen-Botterhuis heette iedereen van harte welkom namens het buurtteam, de Werkgroep Energie van het Vonderkwartier. Vervolgens vertelde buurtbegeleider Irmy van Paassen meer over Buurkracht en het gebruik van de slimme meters en verbruikstekkers. Energieadviseur Alexander Berk van Nibag lichtte aansluitend de resultaten van de woningscan toe die hij had uitgevoerd bij een van de vele jarendertigwoningen in de wijk. De woningen kunnen volgens hem vooral veel besparen op gasverbruik. Alexander gaf een top drie van de belangrijkste besparingsmaatregelen: spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dubbelglas vervangen door HR++.

Parels

Dat spouwmuurisolatie de grootste besparing zou opleveren, bleek ook uit eigen onderzoek van het buurtteam. Na een uitvoerige selectie was alvast een leverancier geselecteerd: Isotech Best. Wim Corstiaensen van het buurtteam vertelde over de selectieprocedure: Isotech had een financieel zeer aantrekkelijke aanbieding gedaan. Daarmee kunnen de isolatiekosten 10 tot 20 procent naar beneden. Dat maakt muurisolatie nu zelfs interessant voor woningen met een klein muuroppervlak, waarvan er veel zijn in Vonderkwartier. Henk van den Boomen van Isotech Best kwam zelf het podium op om informatie te geven over hoe zijn bedrijf te werk gaat. Isotech werkt met parels, die een hogere isolatiewaarde hebben dan wol. Vervolgens hield Henrie van Summeren van buurtteam Elsendorp een aanstekelijk verhaal over het succes van Buurkracht in hun dorp. 

Zonne-energie

Zelf energie opwekken heeft nog niet de prioriteit van buurtteam Vonderkwartier. Teamlid Oscar Vinck: “We hebben bewust gekozen voor drie stappen: eerst bewustwording, dan energie besparen en dan pas energie opwekken.” Toch besteedde het team kort aandacht aan zonnepanelen. Oscar: “We hebben studenten van de TU Eindhoven gevraagd om mee te denken over energie opwekken bij ons in de buurt. Kan het anders dan met die ontsierende blauwe zonnepanelen op je jarendertigwoning? Binnenkort gaan ze over hun ideeën in gesprek met de buurt tijdens een Energiecafé. Ondertussen zijn we als buurtteam ook al in overleg met het Summa College om te kijken of we daar zonnepanelen op het dak kunnen leggen voor gezamenlijk gebruik.” Belangstelling voor individuele én collectieve acties met zonne-energie bleek er genoeg: bijna alle handen gingen omhoog toen gevraagd werd wie daar interesse voor had. Tot slot van deze informatieve avond verlootte het buurtteam een extra energiescan. De winnaar was een bewoner uit de Amalia van Anhaltstraat.

Actie

En dan nu: actie! In de pauze had het buurtteam alle bezoekers uitgenodigd om zich te registreren op de website van Buurkracht. Daar kunnen bewoners hun eigen verbruik inzien en deze vergelijken met het gemiddelde van de buurt. Ook vinden ze hier informatie over alle lopende acties in het Vonderkwartier. Naast de actie voor spouwmuurisolatie kunnen bewoners zich inschrijven voor een energiescan van hun woning met de warmtecamera, en voor de energieverbruiksstekkers die Buurkracht uitleent. Het Vonderkwartier heeft zin in besparen. Oscar: “Aan het einde van de avond hadden 50 wijkbewoners zich al aangemeld via de website.”

Vonderkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Vonderkwartier