Volle bak in de Boerhoorn

12 juni 2014

Samen energie besparen? Bewoners van Oosterveld in Rolde hebben er zin in. Dat werd duidelijk tijdens de buurtbijeenkomst in de Boerhoorn op 11 juni. Er moesten zelfs een paar stoelen bij gezet worden om iedereen een zitplaats te geven. En de stemming zat er goed in: de aanwezigen dachten mee en wilden snel aan de slag.

 “Wat vooral goed werkte, was dat we een goed beeld konden geven van de besparingsmogelijkheden in de buurt”, vertelt initiatiefnemer Christiaan Teule van Duurzaam Rolde. “Energieadviseur Mark Plaggenborg van Kies Groen Licht had de wijk verkend en twee woningen onderzocht, en daarnaast hebben we de gemeente ook nog zover gekregen om vier huizen te laten doorlichten. Samen konden de twee adviseurs een mooie dwarsdoorsnede van de wijk laten zien die voor iedereen herkenbaar was.” De conclusies van de twee adviseurs kwamen ongeveer op hetzelfde neer: een groot aantal woningen zou gebaat zijn bij spouwmuur- en vloerisolatie. Vanwege de potentiële besparingen, maar ook omdat er veel mensen last van tocht in huis hebben. Ook zonnepanelen kwamen uit de bus als rendabele investering.

Het gaat rollen

Behalve de energieadviseurs hield ook Christiaan zelf een presentatie, over Duurzaam Rolde en de samenwerking met Buurkracht. Buurtbegeleider Marjan Hendriks lichtte de rol van Buurkracht toe en liet zien wat er mogelijk is op buurkracht.nl. En aan het eind van de avond bleek wel dat er veel animo was om besparingsacties bij de kop te pakken. Christiaan is enthousiast. “In de aanloop was het best moeilijk om mensen actief te krijgen, maar nu opeens gaat het rollen! Zo’n tien aanwezigen hebben zich gemeld voor een werkgroepje om nader onderzoek te doen naar verschillende maatregelen. We hebben al 15 aanmeldingen voor zonnepanelen en 17 voor spouwmuurisolatie. We willen ook een brede buurtscan uit laten voeren met warmtecamera’s, zodat iedereen precies kan zien waar zijn eigen huis warmte lekt. Dat kan pas weer in oktober, november, als de verwarmingen weer aan staan. Maar andere acties kunnen we eerder opstarten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?