Volle bak bij Warmtetour in Rolde

12 maart 2016

In de Boerhoorn in Rolde trok de Warmtetouravond op 7 maart bijna honderd bezoekers. Die kwamen hun licht opsteken over de mogelijkheden om hun woningen warm, comfortabel en energiezuinig te maken. Het buurtteam van Buurkracht in Oosterveld mocht niet ontbreken: in die wijk heeft bijna tien procent van de huishoudens meegedaan aan een isolatieactie voor bewoners. Wat dat oplevert voor de portemonnee, het milieu en het comfort in huis, wilden ze graag delen.

Buurkracht img 20160307 wa0000
Grote opkomst voor isolatie

Wethouder Co Lambert van de gemeente Aa en Hunze opende de avond met een kort maar warm welkomstwoord. Daarna gaf hij het stokje door aan Xandra van Zon van het Drents Energieloket, de organisatie die de drijvende kracht is achter de Warmtetour. Zij ging uitgebreid in op de verschillende bouwstijlen en –periodes die in de gemeente voorkomen, en welke isolatiemaatregelen daarbij het meest voor de hand liggen.

Ervaringsdeskundigen

Niet alleen de theorie, ook de praktijk kwam aan bod. Ben Ernens en Peter Visser, die beide in het buurtteam van Oosterveld zitten en allebei meededen aan de isolatieactie in die buurt, traden op als ervaringsdeskundigen. Teamgenoot Christiaan Teule: “Misschien hebben wij wel bijgedragen aan de hoge opkomst: vlak voor de Warmtetouravond heeft onze buurt met zijn positieve ervaringen veel publiciteit gekregen, onder meer van Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe. Ben, Peter en andere deelnemers aan onze buurtacties besparen elk honderden euro’s per jaar op hun energierekening. Bovendien hebben ze nu meer comfort in huis.” Marjan Hendriks van Buurkracht lichtte ten slotte toe hoe Buurkracht buurten die net als Oosterveld samen energie willen besparen, ondersteunt.

Buurkrachtbuurten in spe?

Na de presentaties konden bezoekers een kijkje nemen op de energiemarkt die in een andere zaal was opgebouwd. Hier stonden diverse leveranciers klaar om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Ook Buurkracht en het buurtteam Oosterveld hadden samen een stand. Christiaan: “De sfeer was lekker losjes en mensen waren geïnteresseerd. Ik zag ook dat veel bedrijven meteen offerteafspraken maakten. Zelf hadden we ook aardig wat aanloop. We hebben de gegevens genoteerd van mensen uit Rolde en dorpen daaromheen die serieus overwegen om in hun eigen omgeving met Buurkracht te starten. Het zou prachtig zijn als dat ook gebeurt.”

Wil jij ook een Buurkrachtbuurt opzetten in Drente? Neem contact op met buurtbegeleider Marjan Hendriks.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?