Volgende verduurzamingsronde De Kern in zicht dankzij inspirerend burendiner

22 maart 2018

Het Buurkrachtbuurtteam van De Kern in Ten Boer wil dolgraag een bijdrage leveren aan een duurzamere buurt. Maar wat valt er nog meer te doen na een succesvolle isolatieactie en een collectief zonnedak? Ter inspiratie mocht het buurtteam vier dorps­genoten met een duurzaam hart uitnodigen voor een diner op 16 maart, aangeboden door Buurkracht. Met veel nieuwe ideeën als resultaat. Goede ideeën zijn natuurlijk altijd welkom. Suggesties? Geef ze door via de buurtpagina.

Buurkracht diner ten boer 2
Volgende verduurzamingsronde De Kern in zicht dankzij inspirerend burendiner

Terwijl de kok van Buurkracht de heerlijkste geuren produceerde in de keuken van teamleden Annette en Dirk Miske, schoven de gasten aan. Alle vier zorgvuldig geselecteerd op ‘verstand van zaken’, ‘gedreven’ en ‘groot netwerk’. Annette: “Ook in een klein dorp als Ten Boer zijn er mensen die zich echt inzetten voor energiebesparing en een duurzamere wereld. Zij worden voor van alles en nog wat gevraagd en hebben daardoor een brede kijk op wat er op gebied van duurzaamheid in Ten Boer gebeurt. Die mensen hadden we uitgenodigd.” Ook van de partij waren de overige teamleden Daniëlle Haan, Francis van der Mei en Chantal Borst plus buurtbegeleider Niels de Rooij van Buurkracht die de avond leidde.

Duurzame energie voor het hele dorp

Vanaf het eerste moment hadden de tafelgenoten zo’n klik met elkaar dat het voorstelrondje alleen al de hele avond duurde. Eerste gast was Klaas Mulder van Energiecoöperatie Ten Boer die het hele dorp van duurzame energie wil voorzien. Annette: “De coöperatie heeft al een groot collectief zonnedak van 177 panelen op het dak van boerderij Woldwijk opgezet, waarin veel bewoners deelnemen. Het volgende plan is een kleine windmolen, dit plan staat nog in de kinderschoenen. Klaas weet ontzettend veel van zonnepanelen en nam ons mee in de ontwikkeling ervan van het begin tot nu.”

Proef met lithiumbatterij

Het zonnepanelenverhaal van Klaas sloot goed aan bij de interesse van Piet Ottens, een bioloog uit de buurt die zijn hele huis energiezuinig heeft gemaakt. Annette: “Alles goed geïsoleerd, zuinige apparatuur, zonnepanelen op z’n dak. Hij neemt nu deel aan een project dat proeven doet met een nieuwe lithiumbatterij waarin je de overproductie van je zonnepanelen kunt opslaan voor later gebruik. Even later kwam het gesprek op de warmtepomp van een buurman van Piet die ook flink bezig is met energiebesparing. Die warmtepomp maakt helaas veel lawaai. Hoe ga je dat tegen? Ingraven? Bekisten?” Aan tafel werden de opties vol vuur doorgenomen.

Goede contacten

Ten Boer zet zich als Fairtrade Millenniumgemeente in voor de verkoop van Fairtradeproducten om zo op lokaal niveau bij te dragen aan duurzame doelstellingen op mondiaal niveau, zoals armoedebestrijding en een duurzaam leefmilieu. Om nader kennis te maken hadden Dirk en Annette ook Theo de Wit van de werkgroep uitgenodigd die de activiteiten rondom dit initiatief trekt. “De club van Theo richt zich minder specifiek op energiebesparing, maar wil wel net als wij mensen bewust maken van hun ecologische voetafdruk. Dankzij het diner kennen we elkaar nu beter, waardoor het makkelijker is om elkaar aan te spreken of te benaderen voor gezamenlijke acties.”

Genoeglijke avond

Ook Harry Morselt, voormalig voorzitter van de buurtvereniging en initiatiefnemer van Buurkrachtbuurt De Kern, was uitgenodigd. “Hij woont tegenwoordig in Groningen, maar uit eerbetoon en vanwege zijn prettige en gedreven persoonlijkheid wilden we hem graag bij ons aan tafel hebben. Hij weet veel over energiebesparing, leverde een goede bijdrage aan de gesprekken en wist prikkelende vragen te stellen. Het was fijn dat hij er bij was.” Pas na het toetje dat volgens Annette ‘absoluut verrukkelijk was, net als de rest van het diner’ was de voorstelronde klaar. En kon de groep terugkijken op een genoeglijke en waardevolle avond.

Nieuwe inspiratie

Het buurtteam heeft veel inspiratie opgedaan voor nieuwe activiteiten in de buurt. “Piet wil aan de buurman met de warmtepomp voorstellen open huis te houden, zodat buren kunnen zien wat het inhoudt om je woning energiezuinig te maken. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. We kunnen een ledverlichtingactie houden. Veel huurders in de wijk zijn mensen met een kleine beurs. Als je je lampen vervangt door led, kun je verrassend veel besparen.” Blijf op de hoogte van de vervolgstappen van het team en meld je aan op de buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?