Vogel- en Bloemenbuurt trapt zomers af met zonnepanelenactie

19 juni 2017

Ondanks het prachtige weer kwamen bijna veertig bewoners van de Vogel- en Bloemenbuurt in Paterswolde op 15 juni naar het Else van der Laanhuis. Om zich daar te laten informeren over samen energie besparen én de zonnepanelenactie die het organiserende buurtteam voor de buurten in petto heeft. Verschillende buurtgenoten vroegen direct een persoonlijke offerte aan. Wie volgt?

Buurkracht vogel  en bloemenbuurt bijeenkomst
Veel interesse bij bewoners in Vogel- en Bloemenbuurt over samen energie besparen

Johan Sagel van het buurtteam was blij met de hoge opkomst. “We hebben veel tamtam gemaakt,” zegt hij, “maar het is altijd afwachten hoeveel mensen er komen. Blijkbaar is er in de Vogel- en Bloemenbuurt serieuze interesse voor verduurzaming. Het onderwerp leeft zeker in deze contreien, alleen al doordat we zo dicht bij het aardbevingsgebied zitten.”

Verbeterideeën

De avond ging van start met een introductie van het buurtteam. Johan: “We hebben de resultaten van de enquête gepresenteerd die we hebben uitgezet in de buurt. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat bewoners de sfeer in de buurt prettig vinden. Ze hebben ook allerlei ideeën ingebracht om samen de buurt verder te verbeteren. Zoals de omgeving schoon en netjes houden, speeltoestellen regelen voor de kinderen en samen schilderwerk inkopen. Twaalf buurtgenoten hebben al aangegeven dat ze hierbij graag willen helpen. We gaan dan ook een volgende bijeenkomst organiseren om op verschillende thema’s werkgroepjes te vormen.”

 

Veel energiewinst te halen

Vervolgens gaf buurtbegeleider Marjan Hendriks uitleg over hoe Buurkracht buurten ondersteunt die samen aan de slag willen met energie besparen. Zo schakelt Buurkracht steevast een onafhankelijke energieadviseur in die de energiebesparingskansen in de buurt in kaart brengt. In dat kader heeft Arnold Strijker in de Vogel- en Bloemenbuurt drie representatieve woningen onder de loep genomen. Zijn bevindingen deelde hij vol verve met het publiek. Jan: “Zoals te verwachten valt in een wijk die grotendeels rond 1970 gebouwd is, kunnen we nog veel energiewinst halen met isolatie van daken, spouwmuren en vloeren.”

Meeliften op gedegen voorwerk

Het buurtteam is dan ook van plan om later dit jaar gezamenlijke isolatieacties op te zetten. Jan: “Maar voor nu hebben we ervoor gekozen om met zonnepanelen te beginnen. Uit onze enquête onder buurtgenoten komt naar voren dat daar het meeste animo voor is. Bovendien kunnen we meeliften op de zonnepanelenactie in de Buurkrachtbuurten Hart van Spierveen in ons dorp en De Fledders in Vries. Daar hebben de buurtteams al veel voorwerk gedaan en allebei hebben ze dezelfde leverancier geselecteerd. Arie Meerman uit Hart van Spierveen was aanwezig om die keuze toe te lichten. Hij heeft met zijn team verschillende offertes opgevraagd en is zelfs langs geweest bij drie bedrijven. Daarbij kwam Platen Duurzame Technieken als beste uit de bus qua kosten, service, kwaliteit en garanties. Bert Doedens van Platen vertelde vervolgens zelf welke opties er zijn voor zonnepanelen en hoe het bedrijf te werk gaat.”

Meedoen kan nog

Aan het eind van de avond lieten verschillende bezoekers direct hun gegevens achter voor een persoonlijke offerte. “Een mooi begin”, vindt Johan, die meer dan tevreden terugkijkt op de avond. “Er hing een fijne sfeer. Iedereen was enthousiast en geïnteresseerd. En het is leuk om nieuwe mensen uit de buurt te leren kennen. Wie nog wil aanhaken bij de zonnepanelenactie of meer informatie wil kan dat laten weten via onze buurtpagina. Daar houden we de buurt ook op de hoogte van onze activiteiten en vervolgacties. Reden genoeg om je aan te melden.”

Vogel- en Bloemenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Vogel- en Bloemenbuurt